Femeie concediată de şef pentru că are HIV. Testul i-a fost făcut pe ascuns
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
test HIV deschidere
test HIV deschidere

O tânără din Constanţa a fost concediată după ce patronul firmei la care lucra a aflat că este seropozitivă. În respectivul moment femeia nici măcar nu ştia că este infestată pentru că rezultatele au  venit de la clinica medicală direct la patron. În cadrul analizelor la care a fost supusă angajata nu a fost anunţată că i se vor face şi teste pentru HIV.

Tânăra s-a angajat în septembrie la un bar din Constanţa. Două luni mai târziu a fost trimisă de patron să-şi facă o analiză pentru depistarea sifilisului. Femeia nu se ştia bolnavă şi a acceptat să i se recolteze sânge. Câteva zile mai târziu, a aflat că laboratorul i-a făcut, fără acordul ei, şi testul pentru HIV - SIDA. Mai mult decât atât, i-a trimis rezultatele patronului, care a concediat-o, informează Realitatea.

"S-a comis un abuz într-o dublă perspectivă. Rezultatul analizei medicale este un aspect subiectiv, care se înmânează persoanei care a cerut analiza medicală, iar în cazul nostru s-a înmânat unei terţe persoane care nu are nici un grad de rudenie, şi secondo, în România, testarea forţată este interzisă", a declarat Cristi Iftene, directorul Asociaţiei Române Anti-Sida.

"Aici sunt 3 aspecte penale: primul este legat de medici şi cum anume a aflat patronul rezultatele unor analize confidenţiale. al doileea aspect este legat de profesioalismul medicilor care au efectuat teste fără acordul pacientului şi o a treia problemă este concedierea, pentru că în instanţă s-ar putea dovedi că patronul a comis discriminare", a declarat şi Liana Velica, coordonatoor proiecte ARAS.

"S-a sesizat oficial direcţia de Sănătate Publică de către petentă. Noi am trimis la faţa locului o echipă de anchetă să vadă ce s-a întâmplat exact şi cum a ajuns buletinul de analize în altă parte decât trebuia", a spus directorul DSP Constanţa, Constatin Dina.

Psihologii Asociaţiei Române Anti-SIDA au înaintat, în numele angajatei, plângeri la Direcţia de Sănătate Publică. Specialiştii DSP susţin că angajaţii laboratorului au încălcat grav legislaţia.

"Laboratorul riscă mai multe sancţiuni. Una dintre ele este o amendă care poate ajunge undeva la 200 de milioane, amenda este între 100 şi 200 de milioane", a mai spus Dina.

"Orice persoană care se confruntă cu asemenea situaţie este bine să vină să ne sesizeze aceste aspecte, pentru că nu este legal să fi dat afară pe motiv de boală", a declarat Florina Vişan, purtător de cuvânt ITM Constanţa.

Tânăra vrea acum să repete analizele la un alt laborator, pentru că nu exclude varianta ca rezultatele oferite de primul să fie eronate.

Citește și:

Amendă de 200.000 de lei pentru centrul medical care a divulgat rezultatele testului HIV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel