Data publicării:

Femeia din Bistrița-Năsăud incendiată de soț a murit. Cu doar două zile înainte, împlinise 33 de ani

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

O femeie din localitatea Nepos, județul Bistrița-Năsăud, care a suferit arsuri pe 90% din suprafața corpului după ce soțul ei a incendiat-o cu benzină pe 5 august, a murit, astăzi, la spitalul din București unde fusese transportată pentru tratament.

Decesul a survenit la două zile după ce aceasta împlinise vârsta de 33 de ani.

Procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Adrian Biriciu, a declarat miercuri pentru Agerpres că procurorii au fost informați de către Poliție despre decesul victimei în data de 13 august, ceea ce va duce la schimbarea încadrării juridice a faptei din tentativă de omor calificat raportat la violență în familie în omor calificat.

Femeia a lăsat în urmă trei copii, doi băieți și o fetiță, cea din urmă, în vârstă de 9 ani, fiind încă internată în spital după ce a suferit arsuri pe 20% din corp, în zona picioarelor.

Soțul, în arest preventiv din 7 august

În ceea ce privește bărbatul de 42 de ani care a comis faptele, acesta se află în arest preventiv din 7 august, după ce a primit îngrijiri medicale la spital pentru arsurile suferite pe partea stângă a corpului. Conform procurorului-șef Adrian Briciu, este în prezent încarcerat la penitenciarul din Dej, iar ancheta așteaptă rezultatul expertizei psihiatrice pentru a determina dacă acesta a avut discernământ în momentul comiterii faptei.

Pe 5 august, în urma unui conflict avut cu soția în locuința familiei din satul Nepos, bărbatul a aruncat benzină în încăperea în care se aflau femeia și cei trei copii și a provocat un incendiu.

Având în vedere gravitatea arsurilor, femeia și fiica au fost transportate la București pentru îngrijiri medicale de specialitate. Cei doi băieți au scăpat nevătămați, iar băiatul cel mare, în vârstă de 11 ani, a fost cel care a sunat la 112 pentru a solicita ajutor.

Violența în familie a crescut în România

”Din păcate, mai avem violență în familie cum aveam odată și chiar aș putea da câteva repere. (...) Numărul este în creștere, cel puțin la nivel național, numărul faptelor penale care constituie violență domestică a crescut cu 4,8% în anul anterior. Poate oamenii nu știu sau poate numărul a crescut pentru că oamenii au început să înțeleagă formele violenței domestice. Să știți că nu îmbracă doar forma violenței fizice: poate să fie violență psihică, informatică, financiară.

Sunt multe forme ale violenței domestice. Îmi place să cred că acesta este motivul pentru care a crescut numărul de fapte raportate” a spus subcomisarul de poliție Mihai-Mădălin Mincu, șef Serviciu de Analiză și Prevenire a Criminalității, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției” cu Laura Duță, de la DCNews TV. Vezi interviul integral>>

Sesizări la Poliție

În cazul violențelor intrafamiliale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei (dacă e făcută de victimă se numește plângere, dacă e făcută de un martor se numește denunț), în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie din zona respectivă, a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie care patrulează sau poliția poate afla cu ocazia intervenției la un alt caz sau chiar din presă, potrivit Poliției Române.

Victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

În Noul Cod Penal este prevăzut la art. 199 că infracțiunile de omor, omor calificat, lovire sau alte violențe, vătămare corporală și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte săvârșite asupra unui membru de familie,  sunt pedepsite mai aspru, limita maximă a acestor pedepse majorându-se cu o pătrime, potrivit Poliției Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel