Data actualizării:
Data publicării:

Femeia care a scăpat AMD de FALIMENT și a adus compania în TOP

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Lisa Su a acceptat să devină CEO-ul unei companii muribunde, îndatorate și aproape de un potențial faliment.

Lisa Su a acceptat să devină CEO-ul unei companii muribunde, îndatorate și aproape de un potențial faliment, conform CNN.

„Când crești ca pasionat de tehnologie – și mi-am petrecut cariera în semiconductori – nu sunt multe companii americane mari de semiconductori. Așadar, am fost foarte bucuroasă să devin CEO", a spus Su pentru CNN Business. Ea a apreciat că putea să meargă într-un magazin și să pună mâna pe un laptop despre care știa că are un procesor construit de compania sa.

Acțiuni în cădere liberă

Nu toată lumea a fost atât de entuziasmată. În 2014, când Su a preluat conducerea AMD, acțiunile companiei se îndreptau spre un minim istoric. Cu toate acestea, Lisa Su apreciază provocările, devenind acum printre cele mai puternice femei din industria tehnologică. Ea a trebuit să facă pariuri serioase pentru a întoarce soarta firmei, iar unele nu s-au fructificat decât după cinci ani.

„Motivul pentru care durează atât este incredibil de complex", a explicat executiva. „Avem 40 de miliarde de tranzistori... trebuie să ajungi la fiecare dintre ei și este o întreagă inginerie".

Riscurile aferente industriei

Industria semiconductoarelor este una riscantă. Fiecare ciclu de dezvoltare al produselor noi durează între trei și cinci ani, așa că companiile trebuie să garanteze că tehnologia pe care o creează astăzi va fi ceea ce utilizatorii caută în câțiva ani și că vor reuși să învingă rivalii. În plus, companiile nu pot da lovitura o singură dată.

„Cel mai important lucru pentru noi în 2014 a fost, prima oară, să alegem cele mai bune piețe de desfacere care erau bune pentru tehnologia noastră", a explicat Su. „Nu este chiar despre ceea ce faci astăzi, este despre ceea ce faci de la an la an și așa mai departe, la asta este atent clientul".

Prin conducerea Lisei Su, AMD este în creștere fulminantă. De la preluarea companiei din octombrie 2014, acțiunile firmei au crescut cu mai bine de 1.300%, în ciuda pierderilor cauzate de războiul comercial dintre SUA și China sau de criza provocată de coronavirus.

Bătălia cu Intel

De la revenirea AMD în vârful companiilor producătoare de CPU-uri, Intel începe să facă greșeli. Intel nu a reușit să treacă cu ușurință de la chip-ul de 14 nm la chip-ul mai puternic de 10 nm. Între timp, AMD a oferit un procesor cu putere echivalentă a chip-ului de 10 nm înaintea lui Intel și a dezvoltat o arhitectură care suportă un cost mai scăzut.

„Lipsa acțiunilor Intel și acțiunile fără cusur ale AMD încă nu se văd în ce bucată de piață va prelua AMD în următorii ani", a explicat expertul Hans Mosesmann.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel