Data publicării:

Femei celebre: Spectacol – „ca întâlnirea cu un prieten drag, vechi și credincios”

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

În cadrul proiectului „Femei celebre”, Muzeul Național al Literaturii Române vă prezintă un spectacol-eveniment cu piesa Fugato labile: Camille Claudel, după textul „Fugato labile pour Camille Claudel” de Georgette Garbes Putzel, sâmbătă, 14 aprilie 2018, ora 18.00, în sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). „E ca întâlnirea cu un prieten drag, vechi și credincios” spune actrița Liliana Ceterchi.

În distribuție:
Liana Ceterchi, Teodora Toader, Cezara Munteanu.
Regia: Liana Cetrechi.
Coregrafia: Georgiana Dobre.
Costume: Alina Nica Gurguţă – Elida Toma.
Efecte video, sunet, lumină: Luca Achim.

Camille Claudel – sculptorița care făcea ca echilibrul să sfideze zborul

„Fugato labile: Camille Claudel este povestea dragostei, a artei și a provocării de a fi diferit. Camille Claudel a avut un destin remarcabil, atât prin forța cu care a pătruns și a reușit în lumea artistică, cât și prin tragismul care i-a marcat sfârșitul. Genială, inteligentă, cultivată, de o frumusețe izbitoare, Camille Claudel a adus sculptura într-un punct în care echilibrul sfida zborul. Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei, devenind ea însăși un NU, refuzând să mai lucreze, să mai existe. A trebuit să treacă aproape un secol pentru a i se recunoaște geniul. Camille este simbolul Artistului cu mult înaintea vremurilor lui, simbolul deschizătorului de drumuri. Piesa prezintă publicului român o perspectivă actuală asupra biografiei și creației sculptoriței, într-o perioadă în care opera ei este recuperată la nivel internațional prin expoziții temporare și cataloage dedicate, evenimente care au culminat cu deschiderea unui muzeu închinat lui Camille Claudel la Paris.

A murit într-un ospiciu

Piesa Georgettei Garbès Putzel înşiră bucurii şi tristeţi, într-o limbă de mare frumusețe şi muzicalitate, text tradus de tânăra scriitoare Edith Negulici.

Camille s-a născut la 8 decembrie 1864, în minuscula așezare din Fère-en-Tardenois, în celebra regiune medievală numită Hauts-de-France, în zodia Săgetătorului. A murit la 19 octombrie 1943, la Montdevergues, Avignon, într-un ospiciu. Muzeul Naţional de Artă al României deține două lucrări ale artistei Camille Claudel: Sculptorul Rodin (gips patinat) şi Tors de femeie (bronz), în Sala de artă franceză din secolele XVIII-XIX, alături de pictorii Claude Monet, Paul Signac, Alfred Sisley şi de sculptorii Auguste Rodin şi Antoine Bourdelle.

Actrița Liana Ceterchi îi aduce un omagiu.

Fugato labile: Camille Claudel înseamnă revenirea pe scenă (ca actriță) după 20 de ani a Lianei Ceterchi și este un omagiu adus artistei Camille Claudel, femeie de geniu, elevă, prietenă şi iubită a sculptorului Auguste Rodin, ale cărei lucrări au depășit faima ilustrului său profesor. „E ca atunci când reînveți să mergi după ce ai stat cu picioarele în ghips. Se refac mușchii și vrei să mergi din ce în ce mai bine, mai repede, vrei să zbori. E ca întâlnirea cu un prieten drag, vechi și credincios, de care ai uitat, întâlnirea cu o parte din tine care ți-a lipsit, dar nu știai că-ți lipsește. Afli abia acum", spune Liana Ceterchi, regizoarea spectacolului în care cuvântul este expresiv precum gestul."

Accesul la eveniment este gratuit și se face în ordinea sosirii participanților, în limita locurilor disponibile, acest lucru realizându-se între orele 17.30-18.00. După începerea spectacolului, accesul este interzis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel