FDA a aprobat un medicament pentru scăderea în greutate. Se găsește în România din 2020
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FDA a aprobat un medicament pentru scăderea în greutate  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
FDA a aprobat un medicament pentru scăderea în greutate / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un medicament destinat scăderii în greutate, descris de cercetătorii în materie de obezitate drept „schimbător de jocuri”, tocmai a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Wegovy, o terapie de gestionare a greutății care urmează să fie fabricată de compania farmaceutică daneză Novo Nordisk, este primul medicament pentru slăbit aprobat de FDA din 2014, deși nu este un medicament nou. Același medicament, numit semaglutidă, a fost utilizat în SUA și în alte țări ca medicament antidiabetic de ani de zile. Recent, dovezile au arătat că semaglutidul la o doză diferită funcționează și ca un puternic și eficient inhibitor al apetitului.

Într-un studiu publicat la începutul anului care a implicat aproape 2.000 de adulți obezi din 16 țări diferite, cercetătorii au raportat că tratamentul pe termen lung cu medicamentul a dus la o scădere în greutate de aproape 15% în medie. Unii au pierdut și mai mult, peste 30% din grup scăzând cu peste 20% din greutatea corporală, rezultate pe care oamenii de știință le-au remarcat ca fiind remarcabile.

„Niciun alt medicament nu a ajuns să producă acest nivel de scădere în greutate - acesta este într-adevăr un factor de schimbare a jocului”, a declarat atunci cercetătoarea în materie de obezitate Rachel Batterham de la University College London.

FDA a aprbat medicamentul

Vineri, FDA a anunțat că Wegovy (semaglutidă) a fost aprobat pentru gestionarea cronică a greutății la adulții fie obezi, fie supraponderali și care au cel puțin o afecțiune legată de greutate (cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 sau colesterol).

Terapia, care se așteaptă să fie lansată de Novo Nordisk în SUA mai târziu în această lună, vine sub forma unei injecții o dată pe săptămână, eliberând hormonul glucagon-cum ar fi peptida-1 (GLP-1) care îi face pe pacienți să se simtă mai sătuli, ajutându-i să mănânce ulterior mai puțin.

În aprobarea formulării Wegovy, FDA a luat în considerare rezultatele a patru studii clinice separate, controlate cu placebo, desfășurate timp de 68 de săptămâni și care au implicat în total aproximativ 4.500 de pacienți, care au primit în mod aleatoriu fie Wegovy, fie un placebo. Rezultatele au fost diferite marginal în fiecare cercetare, în funcție de anumiți parametri ai studiului, dar Novo Nordisk spune că o pierdere medie în greutate de 17-18% a fost susținută timp de peste 68 de săptămâni la persoanele cu obezitate (și fără diabet de tip 2) care au luat Wegovy în plus față de adoptarea unui plan de masă redus cu calorii și activitate fizică crescută, precizează ScienceAlert.

Medicamentul-minune se găsește în România

Un studiu global cu peste 2.000 de participanți a arătat că limitarea apetitului de mâncare prin injectarea săptămânală a 2,4 mg de semaglutidă, medicament pentru diabet, poate duce la scăderea greutății corporale.

Diabetologul Nicolae Hâncu a comentat acest subiect la DIGI24.

"Se știa că acest medicament influențează pozitiv scăderea ponderală. Cu alte cuvinte, sunt medicamente prin care se tratează diabetul și medicamente care duc la creșterea în greutate. Ei bine, clasa respectivă de medicamente, semaglutida aceasta, duce la scăderea în greutate. Dintr-o toate medicamentele întrebuințate pentru diabet, acest medicament a obținut cele mai mari rezultate pentru scăderea în greutate (...)" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel