FBI, Poliţia Română şi Europol au arestat un hacker român de 41 de ani
Un hacker român în vârstă de 41 de ani, care ţintea companii de profil înalt pentru datele lor sensibile, a fost arestat.
Centrul European de Criminalitate Cibernetică al Europol a sprijinit Poliţia Română şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în arestarea unui afiliat ransomware care viza organizaţii şi companii de profil înalt pentru datele lor sensibile, potrivit declaraţiei postate de Europol pe site-ul oficial.
Potrivit Ziarului Financiar, suspectul, un cetăţean român în vârstă de 41 de ani, a fost arestat pe 13 decembrie 2021 la domiciliul său din Craiova, România, la primele ore ale dimineţii.
Infractorul este suspectat că ar fi compromis reţeaua unei mari companii de IT româneşti care livrează servicii clienţilor din sectoarele de retail, energie şi utilităţi, scrie Mediafax.
A cerut răscumpărare în criptomonede
Se crede că el a implementat ransomware şi a furat date sensibile de la clienţii companiei IT din România şi din străinătate, înainte de a le cripta fişierele. Informaţiile furate au inclus informaţii financiare ale companiilor, informaţii personale despre angajaţi, detalii ale clienţilor şi alte documente importante.
Suspectul ar fi cerut apoi o răscumpărare considerabilă în criptomonede, ameninţând că va divulga datele furate pe forumurile de criminalitate cibernetică în cazul în care cerinţele sale nu sunt îndeplinite.
Centrul European de Criminalitate Cibernetică (EC3) al Europol a susţinut această investigaţie prin furnizarea de asistenţă analitică, de urmărire a criptomonedei, analiză de malware şi asistenţă criminalistică și prin desfăşurarea a doi dintre experţii săi în România pentru a oferi asistenţă criminalistică în avans şi pentru a ajuta la confiscarea cripto-activelor.
Această operaţiune a fost realizată în cadrul Platformei Multidisciplinare Europene împotriva Ameninţărilor Criminale (EMPACT).
Trei milioane de euro cer niște hackeri pentru returnarea datelor unor artişti
Hackeri din Italia au furat cantităţi masive de date despre artişti şi au cerut o răscumpărare de 3 milioane de euro pentru returnarea lor, relatează dpa, scrie Agerpres.
Societatea Italiană a Autorilor şi a Editorilor (SIAE) - care colectează redevenţe în numele muzicienilor, actorilor, autorilor şi dansatorilor - a fost miercuri ţinta piraţilor informatici, rezultând în circa 60 de gigabiţi de material criptat şi acum ilizibil.
Directorul SIAE, Geatano Blandini, a declarat pentru agenţia de presă ANSA că 28.000 de documente - inclusiv adrese, cărţi de identitate şi informaţii medicale - au fost descărcate şi au apărut deja parţial la vânzare pe dark web.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News