Data publicării:
Faza zilei cu doi ucraineni care au cerut, în România, prezervative gratis. O problemă reală cu care ne confruntăm de ani întregi
Mai mulți ucraineni au cerut ajutor în România, crezând că vor avea parte de același tratament ca în țara lor, dar s-au lovit de o surpriză neplăcută.
În Ucraina, dacă ești o persoană seropozitivă, primești gratuit prezervative. Vorbim, totuși, de o țară săracă, dar care își permite să facă acest lucru. În România nu se întâmplă la fel. România nu are prezervative nici măcar pentru românii la risc, cu atât mai puțin pentru oamenii care vin aici din alte țări.
La sediul ARAS – Asociația Română Anti-SIDA - au venit doi emigranți din Ucraina. Erau seropozitivi și, ținând când că în țara lor primesc prezervative în mod gratuit, fiind persoane la risc, au crezut că și în România este la fel. Din păcate, nu. În țara noastră nu se dau gratuit prezervative pentru persoanele seropozitive.
În România, de ani întregi, acest tip de programe de ajutor nu sunt finanțate.
Transmiterea virusului HIV
Virusul HIV (Virusul imunodeficienței umane) se transmite prin trei moduri: prin raporturi sexuale neprotejate, de la mamă HIV+ la făt, dacă mama nu este în tratament și prin plăgi deschise sau țesuturi moi care intră în contact direct cu sânge infectat.
Virusul HIV este un virus puțin rezistent în mediul extern. De exemplu, o picătură de sânge infectat va avea o încărcătură virală mai scăzută iar capacitatea sa de infectare scade la 15 minute de la expunerea în mediu. După 30 de minute de la expunerea la mediul extern, sângele infectat va avea o putere de infectare scăzută cu aproximativ 80% pierzându-și astfel din puterea de infectare.
Virusul HIV infectează celulele limfatice și va fi localizat în fluidele corpului găsindu-se în cantitate mare în sânge, lichidul vaginal, lichidul spermatic și limfă.
Virusul HIV nu poate fi luat prin:
strângere de mână;
îmbrăţişare;
tuse sau strănut;
sărut;
salivă, transpiraţie sau lacrimi;
înțepătură de ţânţari sau alte insecte;
toaletă sau obiecte de toaletă (săpun, prosop);
utilizarea la comun a piscinelor;
tacâmuri, veselă;
birouri, bănci şcolare, scaune;
computere sau telefoane;
echipament sportiv.
Transmiterea virusului HIV pe cale sexuală
Se transmite atât prin sex vaginal, anal cât și prin contact sexual oral, de mare risc fiind sexul anal din cauza lipsei lubrifierii anusului, cât și vascularizației intense a acestuia. Prezervativul este eficient în prevenirea infecției cu virusul HIV. În cuplurile heterosexuale, riscul de contaminare este mai mare în cazul femeilor, din cauza suprafeței mai mari a vaginului, comparativ cu meatul ureteral.
Infecția cu HIV
Infecția cu HIV progresează pe parcursul mai multor ani, trecând prin 4 stadii. Pe toată perioada celor 4 stadii se monitorizează diverși parametri:
Clinic – nu este sugestiv;Imunologic – parametrul dat de încărcătura limfocitelor CD4+ și raportul CD4+/CD8+. Se consideră că orice valoare >500 a LTH CD4+, este suficientă pentru a realiza un răspuns imun eficient;Virusologic – reprezintă numărul de ARN HIV din sânge.
Stadiul 1 – Primoinfecția
Infecția primară corespunde în general cu fereastra serologică (3-6 luni, perioadă în care virusul HIV nu poate fi detectat în sânge, dar șansele de infectare sunt mare).
Încă din primele 3 zile de la infecție, are loc o multiplicare importantă a virusului HIV, cu localizarea acestuia în creier, splină și în țesutul limfoid asociat tubului gastric, organe care vor deveni rezervoare virale.
Din punct de vedere clinic, primoinfecția este asimptomatică în cele mai multe cazuri, sau, dacă apar, simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe, sunt tranzitorii, motiv pentru care pacientul nu se prezintă la medic.
Stadiul 2 – Infecția asimptomatică
Se caracterizează prin răspunsul puternic al sistemului imunitar, persoana apârând clinic sănătoasă. Totuși, ARN-ul HIV persistă în rezervoarele virale, fiind pregătit pentru o nouă multiplicare atunci când sistemul imun își va epuiza mecanismele.
ARC (AIDS related complex)
Reprezintă primul stadiu simptomatic. Numărul de limfocite CD4+ scade marcat, sub 300-350.
Prin endoscopie digestivă superioară se observă dispariția țesutului limfoid asociat tubului digestiv, ceea ce permite bacteriilor care alcătuiesc flora normală a mucoaselor să invadeze torentul sanguin, producând infecții.
Se reactivează și virusurile latente (de exemplu Herpesurile).
Sitemul imun este epuizat, iar patologia evoluează spre ultimul stadiu.
SIDA (Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite)
Se caracterizează prin scăderea numărului de LTH CD+ sub 200, valoare la care sistemul imun nu mai răspunde infecțiilor și nu le poate opri.
Apar numeroase infecții oportuniste (patologii care în contextul unui sistem imun competent nu ar produce boala).
Ținta tratamentului HIV este readucerea persoanei seropozitive în stadiile inițiale ale bolii și menținerea unei valori a LTH CD4+ cât mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News