Faza cu Putin, analogie cu Ceaușescu. Și acum, ca și atunci, vedem începutul sfârșitului pentru „liderul suprem” / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului de pe stadionul din Moscova pentru susținerea războiului împotriva Ucrainei. În spate, pe scenă, mesajul „Pentru Rusia!”
Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului de pe stadionul din Moscova pentru susținerea războiului împotriva Ucrainei. În spate, pe scenă, mesajul „Pentru Rusia!”
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a făcut o analogie între discursul lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie 1989 și momentul de vineri în care președintele Vladimir Putin dispare subit din transmisiunea TV în timp ce susținea un discurs în fața a 200.000 de ruși.

 „Acum 32 de ani, am văzut scena de la televizor cu Ceaușescu - Discursul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989 - care a contat foarte mult deoarece, până atunci, totul era perfect. Nu se defecta nimic când era vorba despre conducerea superioară de partid. A fost începutul sfârșitului. A fost un semn. Am trăit acele momente, aveam 38 de ani. A dat o undă de speranță oamenilor care se aflau acasă, în fața televizoarelor, precum mă aflam și eu. Or, nu se poate să nu se facă o analogie cu ce s-a întâmplat la televiziunea rusă, astăzi, cu Putin și ce s-a întâmplat atunci, cu Ceaușescu. Sunt semne înainte-mergătoare care au o importanță a lor...”, a declarat  Dan Ciachir, pentru DC News.

Amintim faptul că pe 21 decembrie 1989, în contextul evenimentelor de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu programa o adunare populară la care să participe muncitorii din fabricile şi uzinele din Bucureşti. La un anumit moment, pentru prima dată în 25 de ani, din mulţime răzbatea un vuiet. Ceauşescu rămăsese uimit, neînţelegând ce se întâmplă, iar transmisiunea tv era perturbată.

Video Discursul lui Ceauşescu din 21 decembrie 1989

Vladimir Putin a susținut, vineri, pe stadionul Luzhniki din Moscova, un discurs de câteva minute, după care a dispărut brusc din imaginile transmise aparent live de televiziunile ruse.  Însă, către final, difuzarea discursului a fost întreruptă brusc și înlocuită cu muzică. 

Video Discursul lui Putin de astăzi în care președintele rus dispare subit din transmisiune

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat ulterior că de vină a fost o „eroare a serverelor”.

Pe 18 martie, rușii sărbătoresc „Ziua reunificării Crimeei cu Rusia”, iar locuitorii multor orașe ale Rusiei participă la concerte, în timp ce în Crimeea este declarată zi liberă pentru bugetari.

La manifestația de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care este de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, a venit și Vladimir Putin, care a fost aclamat de mulțime.

Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început "operațiunea specială" din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești.

Conform presei ruse, pe stadion sunt aproape 100.000 de oameni, iar alți circa 130.000 sunt în afara acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel