Data publicării:
Faţa nevăzută a lui Nicuşor Dan. Cine sunt oamenii din spatele candidatului la Primăria Generală
Nicuşor Dan este considerat principalul contracandidat al Gabrielei Firea la primăria Bucureşti. Vor alege, însă, bucureştenii din nou răul cel mai mic?
Activismul lui Nicuşor Dan s-a concretizat în pierderi materiale decontate atât de mediul privat cât și de municipalitate, adică de locuitorii Bucureștiului. La acestea se adaugă menținerea, în centrul Bucureștiului, a unor "focare" insalubre în clădirile "salvate", care primejduiesc sănătatea locuitorilor din zonele respective.
Matematician de profesie, Nicușor Dan s-a afirmat ca un activist de mediu, aprig apărător al patrimoniului cultural al Capitalei și nu numai, câștigând popularitate cu instrumente politicianiste prin sabotarea unor proiecte imobiliare. Acest modus operandi este deosebit de păgubos, având, pe lângă pierderile materiale evidente, subdezvoltarea unor zone, și efectul insidios, care lucrează în timp în mentalul social, de a identifica ideea de "salvare" a orașului cu stoparea dezvoltării imobiliare, scrie site-ul ziuanews.ro.
Cine se află în spatele lui Nicuşor Dan
Conform mai multor surse apropiate anturajului lui Nicușor Dan, unul dintre oamenii pe care i-a ținut aproape și pe care se bazează în această luptă este Matei Păun, bancherul de investiții care a condus în 2016 campania USR. Legătura celor doi este atestată printr-o privire rapidă pe pagina de Facebook a lui Păun, care arată că cei doi sunt foarte apropiați. La trei-patru zile, acesta distribuie postările lui Nicușor Dan. Fie îl numește „genul meu de tip" („my kind of guy"), fie îi admiră la scenă deschisă tenacitatea („Tenacity is the greatest of political characteristics").
Pentru politica mare, însă, este nevoie de mulți bani. La începutul acestui an, Păun a mai ridicat un fond de investiții - Black Sea Fund I - cu o capitalizare de aproape 43 de milioane de euro, alături de alți trei investitori - Arin Ion, Adrian Vasile (cu poziții anterioare la Țiriac Holdings și Rompetrol) și Cornel Fumea. Matei Păun este și fondatorul băncii de investiții BAC Investments, cu operațiuni în România, Bulgaria, Serbia, Macedonia și Belarus, mai menţionează sursa citată.
În contextul alegerilor din 2016, printre sponsorii importanți lui Nicușor Dan s-au numărat Iulian Stanciu (Emag), Florin Talpeș (Bitdefender), Radu Octavian (RTC-Diverta), Roxana Sanda Wring și Dragoș Manda (Axxess Capital). Cei oficiali... Printre cei neoficiali s-ar fi numărat proprietarul UTI, Tiberiu Urdăreanu și Petre Badea de la Aedificia Carpați.
Controverse cu contracandidatul Gabrielei Firea
Încă din anul 2016 s-au insinuat în spațiul public zvonuri privitoare la faptul că Nicușor Dan solicită bani celor interesați de renovarea unor clădiri din zone istorice, sub amenințarea că vor fi bombardați cu acțiuni în instanță si cu plângeri penale. Acesta utilizează cabinetul de avocatură a lui Dumitru Dobrev, fostul său consilier și membru de vază al USR, și pe avocata Verginica Tanți Dumitrescu pentru a colecta șpaga.
Printre dezvoltatorii imobiliari bucureșteni se vehiculează sume importante, sub formă de cash, care au fost oferite lui Nicușor Dan pentru ca avocații acestuia să facă non-combat în instanță pentru a închide mai repede litigiile. Se pare că mulți dintre aceștia și-au imortalizat, din precauție, aceste tranzacții însă, din motive evidente, nu sunt foarte dornici să le dea publicității, a mai scris ziuanews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News