Fără petarde de Revelion! Pentru unii e o simplă distracție, dar pentru câini, un coșmar. Ce au descoperit veterinarii imediat după șocul la care sunt supuse animalele / video
Petardele și focurile de artificii utilizate în timpul Revelionului pot afecta negativ animalele de companie, în special câinii.
Sunetele puternice pot provoca stres și anxietate în rândul câinilor. 60% dintre câini se sperie din cauza artificiilor și petardelor. De asemenea, zeci de câini își pierd auzul.
Mai mult decât atât, animalele pot avea probleme cu inima în urma efectelor petardelor. Despre acest subiect ne-a vorbit Andrei Tutuneanu, medic veterinar, la DC News și Spectacola.
„Eu fac cardiologie și am observat că, în zilele de după Revelion, după ce îi stabilizăm, avem o grămadă pe care îi diagnosticăm sau le reajustăm tratamentul pentru boala cardiacă din cauza șocului, panicii, tahicardiei, toată cascada care apare în panică. Crește frecvența cardiacă. De asemenea, mulți câini, mai ales cei de la carte, fug. Rup gardul și au întins-o! Caută un loc mai sigur. Dacă stați la curte și aveți câine, trebuie să-i găsiți un loc în care să se simtă mai în siguranță”, a zis Andrei Tutuneanu, medic veterinar.
Nu doar câinii suferă în preajma sărbătorilor din cauza petardelor. Se estimează că aproximativ 80% dintre cai suferă anxietate din această cauză, iar 26% suferă răni grave.
Pentru ca lumea să înțeleagă că aceste metode de divertisment ale oamenilor sunt un real pericol pentru toate animalele, s-a creat campania „Artificiile sunt pentru o noapte. Animalele, pentru o viață”, demarată și susținută de Protecția Animalelor CJ Ilfov, Asociația Big Hearts Society, Spitalul Veterinar Pet Stuff și Ministerul Afacerilor Interne.
Este important să fii conștient de impactul pe care petardele și focurile de artificii îl pot avea asupra animalelor de companie și să iei măsuri pentru a le oferi un mediu cât mai calm și sigur în timpul acestei perioade.
Oferă câinelui jucării preferate sau recompense pentru a-l distra și pentru a-i schimba atenția de la zgomotele puternice. Închide ferestrele și ușile pentru a reduce zgomotele exterioare și pentru a crea un mediu mai izolat. Asigură-te că animalul tău are un loc sigur și confortabil în casă, unde să poată să se retragă în timpul perioadelor de zgomot. Poți încerca să acoperi sunetele puternice cu sunete ambientale, cum ar fi muzica liniștitoare sau un ventilator, pentru a reduce impactul zgomotului asupra câinelui. În cazul în care anxietatea este severă, poți consulta veterinarul pentru a discuta despre opțiuni precum suplimente calmante sau medicamente anti-anxietate.
CITEȘTE ȘI: Cum îți pregătești câinele pentru artificiile de Revelion. Medicul Andrei Tutuneanu, sfaturi utile și eficiente / video - https://www.dcnews.ro/cum-iti-pregatesti-cainele-pentru-artificiile-de-revelion-medicul-andrei-tutuneanu-sfaturi-utile-si-eficiente-video_942795.html
Vedeți mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News