Data actualizării:
Data publicării:

Fără penali. USR, scandal cu reclamații și DEMISII. Vicepreședintele USR, Moșteanu, prima reacție

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fără penali
Fără penali

Verificarea semnăturilor campaniei USR ”Fără penali în funcții publice” a generat un adevărat scandal între membrii partidului, care s-a lăsat cu demisii și reclamații. 

La scurt timp după ce o mare parte dintre semnăturile campaniei ”Fără penali în funcții publice” au fost trimise în Parlament, pe adresa redacției DC News a sosit un plic de la o destinație anonimă ce conținea zeci de pagini cu discuții între membrii USR din toată țara, postate pe un grup de Facebook cu acces limitat numit ”Poiana”. 

Din discuții se desprinde faptul că unii membri ai USR din Ilfov și Ialomița au identificat, în listele campaniei, mai multe semnături care păreau a fi false. Fenomenul a fost semnalat în scris conducerii partidului.

"Pentru că azi am simțit că este sfârșitul meu în USR, vă las să judecați singuri. În noaptea dintre sâmbătă și duminică am trimis în BN (Biroul Național al USR) această sesizare din pdf, urmate zilele următoare de mailurile care sunt tot în PDF", a scris pe grupul de discuții Oli Ardelean, membră a USR. Aceasta reclamă multiple nereguli identificate în listele  trimise de către o firmă de promoteri pe care partidul o angajase să ajute la strângerea de semnături pentru campania Fără Penali. 

În acest email, Ardelean descrie detaliat situația și întreabă dacă semnăturile virate de firma angajată de partid sunt reale sau sunt copiate din baze de date anterioare:

(w670)

Un alt membru șef al filialei USR- Urziceni, Florian Pompieru, a reclamat aspecte similare și după ce a văzut ce atitudine au șefii de la județ a demisionat din partid. El scrie pe grup că a fost pus să își asume liste deja completate și este intrigat de atitudinea șefilor care i-ar fi sugerat să o lase mai moale și le spune colegilor care sunt motivele demisiei.

DC News l-a contactat pe Pompieru care a confirmat veridicitatea discuțiilor. "Când au aflat de falsuri le-au ținut ascunse, iar când le-am atras atenția că e un lucru grav au sărit pe mine că distrug muncă atâtor oameni", ne-a spus fostul șef al filialei USR din Urziceni. 

Fragment din discuțiile între Florian Pompieru și ceilalți membri USR de pe grupul de discuție al partidului

(w670)

Răspunsul USR: A fost un subiect marginal

DC News a solicitat conducerii USR lămuriri despre această situație, dar și ce decizii s-au luat și în ce măsură semnăturile false virate de firma angajată de partid influențează numărul minim necesar succesului campaniei ”Fără penali în funcții publice”.

Vicepreședintele USR, Ionuț Moșteanu, ne-a trimis în scris următorul răspuns:

"1. Da, situația a fost discutată în forurile de conducere, dar a fost un subiect marginal, pentru că nu vorbim despre o situație care să aibă impact asupra campaniei generale. Mai ales că partidul a avut un mecanism intern de verificare a semnăturilor, un mecanism care a funcționat și acest lucru este atestat de cele peste 800.000 de semnături care au fost deja validate de primării. A fost un caz punctual, o colegă a sesizat o situație și spiritele s-au încins. Dar în USR suntem obișnuiți cu discuții foarte libere între colegi. 

2. Le-am cerut banii înapoi pentru toate semnăturile care au fost colectate de ei și pe care noi am decis să nu le includem în dosarele înregistrate la primării. Dar numărul de semnături care a fost colectat de acea firmă este foarte mic. 

3. Nu vorbim de falsuri. Am dat la o parte acele semnături de care nu eram siguri. Iar procentul lor este de sub 1% din totalul semnăturilor. Avem peste un milion de semnături depuse pentru validare la primării și peste 800.000 care au fost validate de autoritățile locale și depuse la Parlament. Celelalte semnături sunt în procesul de validare. Am depășit atât numărul de semnături necesare la nivel național, cât și criteriul cu 20.000 de semnături valide în cel puțin 21 de județe. #FaraPenali este de vineri în Parlament.

4. Așa cum am spus și mai sus, USR a avut un mecanism intern de verificare a semnăturilor colectate. Nivelul foarte mare de validare a semnăturilor de către autoritățile locale arată că sistemul a funcționat. Acolo unde am avut abuzuri din partea primăriilor, am depus plângeri penale împotriva primarilor și urmează ca instanța să se pronunțe. Știu că discuțiile de pe grupurile noastre interne pot crea uneori percepția unor crize sau situații excepționale, dar subiectul la care vă referiți dumneavoastră nu reflectă o situație generalizată încât să necesite o reacție mai fermă din partea conducerii. Discutăm de un număr mic de semnături, un procent infim din numărul total al semnăturilor strânse în campanie, de o suspiciune, nu de falsuri, iar în urma sesizărilor făcute de colegi, echipa care se ocupa de verificarea listelor de semnături le-a eliminat din dosare pe cele aflate în discuție."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel