”Fără lumină, fără apă, fără Internet!” Condițiile inumane în care trăiesc locuitorii din orașele ocupate de ruși
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
„Fără lumină, fără apă, fără internet”  Condițiile inumane în care trăiesc locuitorii din orașele ocupate de ruși
„Fără lumină, fără apă, fără internet” Condițiile inumane în care trăiesc locuitorii din orașele ocupate de ruși
Orașele din sudul și estul Ucrainei, aflate sub ocupație rusească, sunt nevoite să se adapteze noilor realități. Autoritățile, alese în timp de pace, nu-și pot face treaba.

Orașul Kupyansk, din regiunea Harkov, a fost ocupat de ruși, chiar în primele zile ale războiului. Armata rusă l-a bombardat fără milă. Un atac aerian a distrus podul peste râul Oskol. Pe 27 februarie, cu câteva ore înainte de explozie, primarul din Kupyansk, Gennadi Matsegora, a trimis o notă locuitorilor.

"După ce departamentul regional a fost distrus, am primit o propunere de negociere de la comandantul unui batalion rus. În caz contrar, orașul va fi luat cu asalt cu toate consecințele. Am decis să particip la negocieri”, i-a informat primarul pe locuitorii orașului.

Cu toate acestea, atunci când Parchetul ucrainean a deschis urmărirea penală împotriva primarului din Kupiansk, acuzându-l de trădare, acesta a fugit în Rusia.  Gennadi Matsegora nu a fost reținut, spre deosebire de alți trădători. De exemplu, primarul orașului Yuzhny de lângă Harkov a fost arestat, transmite currenttime.tv.

"Nu vom ceda niciun centimetru din pământul. Armata ucraineană i-a avertizat că cei  care  vor da dovadă de loialitate față de Rusia că vor fi reținuți", a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare de la Harkov.

În Kupiansk, în ciuda ocupației ruse, mitingurile pro-ucrainene au continuat în martie. Ca răspuns, soldații ruși au deschis focul. Până pe 9 mai, în oraș au fost postate panouri publicitare cu panglica Sf. Gheorghe, interzisă în Ucraina.

Primarul Gennady Matsegora a fost, din nou, văzut  de localnici la primărie. Potrivit orășenilor care au reușit să fugă, el  conduce acum orașul împreună cu o  funcționară din Belgorod.  "În oraș nu există lumină, apă, conexiune la există internet", spune Iulia Ivașcenko, o locuitoare a orașului Kupyansk.

Rușii și-au numit primari în orașele ocupate

Pe 25 aprilie, armata rusă a confiscat clădirile administrative din Herson. A doua zi și-au numit „primarul” și „guvernatorul”. "L-au prezentat pe așa-zisul șef al administrației Hersonului, Volodymyr Saldo, și pe șeful administrației orașului Herson, Oleksandr Kobts. Sunt convins că acești colaboratori vor putea fi trași la răspundere după victoria noastră", a declarat șeful administrației militare Herson, Gennady Laguta.  

Olexander Kobets a lucrat în KGB, în perioada sovietică și din 1991 în SBU. A locuit la Kiev. Locuitorii din Herson nu au auzit niciodată de el, înainte de fi numi șeful administrației orașului Herson.

Primarul Igor Kolykhaev, ales de ucraineni, susține că, deși nu mai este edil, continuă să-i îndeplinească atribuțiile în Herson. „Și chiar dacă acum am biroul în mașină, asta nu afectează numărul de probleme rezolvate: transportul în comun, gunoiul, tundem iarba, face curat în parcuri, pe străzi, lichidăm gropile de gunoi. Locuitorii au curent, apă și gaze”, subliniază Kolykhaev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel