Data publicării:

Fără Crăciun la Betleem: „Orașul e lipsit de fericire, de copii, de Moș Crăciun”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Betleem a ajuns un oraș cuprins de tristețe și lipsă în Ajunul Crăciunului.

Betleem este un oraș cuprins de tristețe și lipsă, în contextul evenimentelor tragice din acest sfârșit de an. Potrivit BBC, anul acesta, sărbătorile de Crăciun au fost anulate și miile de turiști și pelerini care de obicei ar umple Piața Manger nu se mai văd.

“Orașul este lipsit de fericire, de copii, de Moș Crăciun. Nu este nicio sărbătoare,” spune Madeleine, o locuitoare a Betleemului, în Cisiordania ocupată. Faimosul brad de Crăciun, care de obicei era în mijlocul pieței, nu mai este acolo. Nu mai sunt colinde sau tarabe de Crăciun. În schimb, o scenă a nașterii, care îl arată pe Iisus nou-născut înconjurat de pietre mari și sârmă ghimpată, a fost instalată ca un omagiu adus copiilor din Gaza.

Un părinte de la Biserica Nașterii își spune oful

 

Într-o Biserică a Nașterii neobișnuit de goală, Părintele Eissa Thaldjiya spune pentru BBC că orașul său e de nerecunoscut. “Sunt preot în această biserică de 12 ani. M-am născut în Betleem și nu l-am văzut niciodată așa - nici măcar în timpul pandemiei de Covid-19,” spune el. “Avem frați și surori în Gaza - asta este ceea ce ne face greu să sărbătorim… Dar este bine să fim uniți în rugăciuni.”

Jawdat Mikhael locuiește în Betleem, dar familia sa este blocată în nordul Gazei. Părinții săi, fratele său și zeci de alți rude au fost adăpostiți în Biserica Sfintei Familii, lângă Shejaiya, în estul orașului Gaza - o zonă devastată de bombardamentele israeliene. Tatăl său, Han’na Mikhael, îl sună pe Jawdat și spune fiului că familia se descurcă. Zice că a reușit să iasă din biserică pentru prima dată în mai mult de două săptămâni pentru a încerca să găsească ceva de mâncare.

Tot ce a rămas în jurul bisericii este totul o dărâmătură și că toate magazinele sunt arse. “Este o distrugere total”. Se emoționează când spune că nu mai există comunicații și că nu mai este apă. Mâncarea este și ea insuficientă - “suficientă să te țină în viață - nu să-ți umple stomacul”.

Cum a fost în anii trecuți

 

“În zile ca acestea, am fi împodobit biserica. Ar fi fost colinde. Oamenii ar fi venit să ne ajute. Dar acum ne rugăm doar să scăpăm de aici vii.” Familia a suferit deja o pierdere cumplită.

Acum o săptămână, bunica lui Jawdat, Naheda Khalil Anton - care se adăpostea și ea în biserica din Gaza - a fost împușcată de două ori în stomac când se ducea la baie. Mătușa lui, Samar Kamal Anton, a alergat să o ajute și a fost împușcată în cap. Familia sa se adăpostise în Biserica Sfintei Familii de la începutul războiului. Acum, i-au îngropat cei dragi acolo.

Familia îi acuză pe lunetiștii israelieni pentru moartea lor. IDF spune că va continua investigația. Printre vzibile lacrimi, Han’na explică faptul că cei doi membri ai familiei sale au murit în fața ochilor săi: “A fost un șoc… A fost insuportabil.” Îmi cere scuze pentru că plânge și pentru că nu poate vorbi prea mult: “Îmi pare rău, dar este atât de greu. Am îndurat atât de mult.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel