„Fantoma de la Kiev” și-a dat masca jos. Care este autenticitatea poveștii care îi motivează să lupte pe soldații ucraineni
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Fantoma de la Kiev- A doborât numeroase avioane rusești, a supraviețuit atacurilor inamice și a devenit un simbol al apărării antiaeriene surprinzător de eficace a Ucrainei.

„Fantoma de la Kiev este o legendă care prezintă povestea unui super-erou, al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”, scrie NY Times.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a scris sâmbătă un mesaj pe Facebook, spulberând un zvon care circulă de luni de zile care a înviorat rezistența împotriva invaziei Rusiei.

Declarația ucraineană a venit cu precizări după ce unele instituții de știri, inclusiv Times of London, au identificat Fantoma de la Kiev drept maiorul Stepan Tarabalka, un tânăr de 29 de ani care a murit într-o bătălie aeriană în martie. 

Afirmația a răsunat pe rețelele de socializare și în publicațiile tabloide din Ucraina și Occident, părând să confirme că povestea eroului luptător era reală.

În schimb, s-a dovedit a fi doar un erou fictiv menit să le ofere curaj soldaților

La doar o zi după începutul invaziei Rusiei, presa ucraineană a început să raporteze că un pilot necunoscut al unui avion de luptă MIG-29 a doborât șase avioane inamice în 30 de ore. 

Apoi meme-urile și ilustrațiile au început să circule online cu hashtag-ul #ghostofkyiv, adunând sute de milioane de reacții.

VEZI ȘI: A fost despoerită identitatea „Fantomei de la Kiev”. Avea 29 de ani și era tatăl unui copil

Cum s-a răspândit informația?

Chiar și un fost președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a postat pe Twitter o fotografie cu un pilot despre care spunea că este Fantoma de la Kiev și care a avut „șase victorii asupra piloților ruși!”

„Cu apărători atât de puternici, Ucraina va câștiga cu siguranță!” a scris Poroșenko. (S-a dovedit că fotografia era dintr-o postare pe Twitter din 2019 a Ministerului ucrainean al Apărării.)

Guvernul ucrainean s-a alăturat și el răspândirii poveștii. Pe 27 februarie, echipa de comunicare a transmis pe Twitter povestea și fotografia „fantomei”, numindu-l pe pilot necunoscut „un coșmar pentru aeronavele rusești invadatoare”. 

Cam în aceeași perioadă și Ministerul Apărării ucrainean a anunțat pe Facebook că zeci de piloți militari disponibilizați se întorc în Forțele Aeriene, referindu-se la fascinația față de pilotul anonim: „Cine știe, poate unul dintre ei este răzbunătorul aerian de pe aeronavă. MIG-29.”

Poveștile au proliferat și s-au suprapus. După rapoartele de la începutul lunii martie că „Fantoma Kievului” a fost doborâtă, Ihor Mosiychuk, un fost parlamentar ucrainean, a raportat că pilotul a supraviețuit, s-a întors la baza sa, a decolat cu un alt avion și a doborât apoi un alt avion inamic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel