„Fantoma de la Kiev” și-a dat masca jos. Care este autenticitatea poveștii care îi motivează să lupte pe soldații ucraineni
Fantoma de la Kiev- A doborât numeroase avioane rusești, a supraviețuit atacurilor inamice și a devenit un simbol al apărării antiaeriene surprinzător de eficace a Ucrainei.
„Fantoma de la Kiev este o legendă care prezintă povestea unui super-erou, al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”, scrie NY Times.
Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a scris sâmbătă un mesaj pe Facebook, spulberând un zvon care circulă de luni de zile care a înviorat rezistența împotriva invaziei Rusiei.
Declarația ucraineană a venit cu precizări după ce unele instituții de știri, inclusiv Times of London, au identificat Fantoma de la Kiev drept maiorul Stepan Tarabalka, un tânăr de 29 de ani care a murit într-o bătălie aeriană în martie.
Afirmația a răsunat pe rețelele de socializare și în publicațiile tabloide din Ucraina și Occident, părând să confirme că povestea eroului luptător era reală.
În schimb, s-a dovedit a fi doar un erou fictiv menit să le ofere curaj soldaților
La doar o zi după începutul invaziei Rusiei, presa ucraineană a început să raporteze că un pilot necunoscut al unui avion de luptă MIG-29 a doborât șase avioane inamice în 30 de ore.
Apoi meme-urile și ilustrațiile au început să circule online cu hashtag-ul #ghostofkyiv, adunând sute de milioane de reacții.
VEZI ȘI: A fost despoerită identitatea „Fantomei de la Kiev”. Avea 29 de ani și era tatăl unui copil
Cum s-a răspândit informația?
Chiar și un fost președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a postat pe Twitter o fotografie cu un pilot despre care spunea că este Fantoma de la Kiev și care a avut „șase victorii asupra piloților ruși!”
„Cu apărători atât de puternici, Ucraina va câștiga cu siguranță!” a scris Poroșenko. (S-a dovedit că fotografia era dintr-o postare pe Twitter din 2019 a Ministerului ucrainean al Apărării.)
Guvernul ucrainean s-a alăturat și el răspândirii poveștii. Pe 27 februarie, echipa de comunicare a transmis pe Twitter povestea și fotografia „fantomei”, numindu-l pe pilot necunoscut „un coșmar pentru aeronavele rusești invadatoare”.
Cam în aceeași perioadă și Ministerul Apărării ucrainean a anunțat pe Facebook că zeci de piloți militari disponibilizați se întorc în Forțele Aeriene, referindu-se la fascinația față de pilotul anonim: „Cine știe, poate unul dintre ei este răzbunătorul aerian de pe aeronavă. MIG-29.”
Poveștile au proliferat și s-au suprapus. După rapoartele de la începutul lunii martie că „Fantoma Kievului” a fost doborâtă, Ihor Mosiychuk, un fost parlamentar ucrainean, a raportat că pilotul a supraviețuit, s-a întors la baza sa, a decolat cu un alt avion și a doborât apoi un alt avion inamic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News