Fanii fotbalului, rasiști și homofobi în spatele tastaturii. Abuzul online, un fenomen la EURO 2020 și Cupa Africii pe Națiuni
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Jumătate dintre jucătorii de fotbal au fost abuzați, arată un studiu.

FIFA și Sindicatul Fotbaliștilor Profesioniști (Fifpro) s-au alăturat în încercarea de a identifica persoanele care țintesc jucătorii de fotbal cu postări abuzive pe rețelele de socializare, potrivit BBC.

Un studiu a analizat 400.000 de postări pe rețelele de socializare în timpul semifinalelor și finalelor Campionatului European de anul trecut și Cupei Africane pe Națiuni din acest an. Din nefericire, peste jumătate dintre jucători au fost victima unui tip de abuz.

Dacă ai ratat... ești abuzat

Raportul celor două instituții au descoperit că jucătorii de culoare care au ratat la loviturile de departajare au fost țintele celor mai multe abuzuri la finala EURO 2020. Astfel, Marcus Rashford și Bukayo Saka, care nu au capitalizat loviturile de departajare și au pierdut în fața Italiei, au fost cei mai abuzați.

„Misiunea noastră este protejarea fotbalului și acest lucru începe cu fotbaliștii care ne aduc atât de multă fericire și bucurie prin jocul lor de picior”, a spus președintele FIFA, Gianni Infantino. „Din nefericire, există deja un trend în care o parte din postările pe rețelele de socializare sunt îndreptate direct împotriva jucătorilor, antrenorilor, oficialilor și echipelor. Nu este acceptabil, este o formă de discriminare și nu are ce căuta în sportul acesta”.

Cei care hărțuiesc online pot fi identificați

Studiul a constatat cu dezamăgire că cele mai multe abuzuri au venit din partea propriilor fani ai echipelor naționale. Comentariile homofobe (40%) și rasiste (38%) au format majoritatea mesajelor hărțuitoare, iar cele mai multe dintre acestea sunt manifestate doar pe Internet. Totuși, 90% dintre conturile care au fost sancționate pentru publicarea mesajelor de abuz au o „șansă foarte mare” de identificare.

Drept răspuns, FIFA și Fifpro vor lansa o platformă de moderare în timpul acestor turnee care va scana rețelele de socializare. Odată detectate, comentariile vor fi dezactivate pentru a nu putea fi văzute. „Abuzul online este o problemă a societății și noi, ca industrie, nu putem accepta faptul că această nouă formă de hărțuire și discriminare ne afectează jucătorii”, a spus președintele Fifpro, David Aganzo.

„Această colaborare scoate în evidență responsabilitatea fotbalului de a proteja jucătorii și celelalte persoane afectate de acest abuz pe care îl înfruntă chiar la locul de muncă”, a conchis el.

Mai mulți suporteri ai cluburilor Liverpool și Real Madrid vor fi audiați în Senatul Franței

Suporteri ai cluburilor FC Liverpool şi Real Madrid urmează să fie audiaţi de Senatul francez marţea viitoare, a anunţat Asociaţia "Football Supporters Europe" (FSE), potrivit Agerpres. Marţea viitoare, senatorii urmează să audieze doi responsabili ai UEFA, Confederaţiei europene, directorul general al UEFA Events, Martin Kallen, şi directorul de afaceri europene, Julien Zylberstein, au precizat surse parlamentare.

FSE ceruse ca fanii echipelor Real Madrid şi FC Liverpool să fie audiaţi de Senatul francez, la aproape trei săptămâni de la incidentele survenite pe Stade de France la finala Ligii Campionilor la fotbal.

Și suporterii vor furniza informații importante în anchetă

Deşi FSE şi-a exprimat satisfacţia pentru "decizia de a fi audiaţi diverşi factori responsabili pentru aflarea adevărului", aceasta consideră că audierea suporterilor "va aduce mai multă claritate despre cele întâmplate, aceştia fiind martorii direcţi, mai ales după distrugerea imaginilor video de la Stade de France".

Imaginile de pe camerele de supraveghere ale Stade de France la finala Ligii Campionilor nu au fost păstrate, dar prefectura de poliţie a indicat că are propriile imagini. Totodată, prefectul de poliţie din Paris, Didier Lallement, a recunoscut în faţa Senatului Franţei, unde a fost audiat alături de alţi responsabili ai fotbalului francez, că gestionarea situaţiei de către poliţie cu ocazia finalei Ligii Campionilor la fotbal, dintre Real Madrid şi Liverpool pe 28 mai, pe Stade de France, "a fost un eşec".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel