Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească ajutoare pentru încălzire
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ajutor_incalzire
ajutor_incalzire

Un proiect de Ordonanță care elimină subvenția la încălzire ar putea apărea săptămâna viitoare, a declarat, vineri,   directorul Direcţiei Generale pentru Relaţia cu Comunităţile Locale din cadrul MAI, Liviu Grădinaru. Conform acestuia, familiile   care vor avea un venit sub 2.500 de lei pe lună ar putea să primească totuși ajutoare pentru încălzire .

"Este în lucru şi ar putea apărea săptămâna viitoare pe site-ul ministerului la Transparenţă decizională un proiect de ordonanţă care elimină subvenţia acordată de la stat pentru energie termică, acel maxim 45 la sută", a afirmat Liviu Grădinaru.

El a precizat că, în acest context, familiile care au un venit de 2.500 de lei pe lună "trebuie sprijinite".

"Există un studiu al Comisiei Europene care se intitulează «Sărăcia energetică pe timp de criză şi liberalizare», care arată că nicio familie nu va putea aloca pentru încălzirea locuinţei mai mult de 8-12 la sută din valoarea veniturilor anuale. Am plecat de la acest studiu, am văzut că Marea Britanie, care are un regim termic asemănător cu al nostru, îşi propune coeficientul de 10 la sută, ca fiind indice al sărăciei energetice. De la acest coeficient de 10 la sută, după analizele noastre de preţ şi de evoluţie a preţului am considerat că orice familie care are un venit sub 2.500 de lei pe lună va intra în sărăcie energetică, de aceea trebuie sprijinite", a afirmat directorul general din cadrul MAI.

Liviu Grădinaru a menţionat că nu poate spune cu cât va creşte preţul gigacaloriei după eliminarea subvenţiei, acesta fiind influenţat "de mai mulţi factori".

Citește și:

Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei la încălzire. Facturile pot creşte cu până la 60 la sută. Cum va afecta această decizie inflaţia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel