Falimentul SUA și orbul găinii
Intra Statele Unite in faliment? Raspunsul la aceasta dramatica intrebare il vom avea in urmatoarele 24 de ore. Daca Congresul refuza sa ridice pragul de indatorare al statului la peste 16 mii de miliarde de dolari, atunci se va produce, spun toti analistii, o catastrofa. Singurul stat occidental din istoria moderna care a mai intrat in faliment a fost Germania nazista in 1933. Iar consecintele au fost extrem de dramatice pentru intreaga planeta. Astazi, intr-o lume globalizata, falimentul Statelor Unite va avea efectul unui bombardament termonuclear. O spun tot analistii.
Numaratoarea inversa expira in ziua de 17 octombrie. Adica joi. Pana una alta, ultima negociere dintre presedintele Barack Obama si liderii Senatului a esuat fara a se fi stabilit o noua data. Marile banci din lume isi iau, care cum pot, masuri de prevedere si ofera, cui vrea sa inghita povesti, asigurari ca omenirea va face fata socului. Practic, de la 1 octombrie Statele Unite se afla deja in somaj tehnic partial. Cu titlu de exemplu sa consemnam ca patru dintre cei cinci laureati ai Premiului Nobel, care lucreaza pentru administratia Statelor Unite, au fost trimisi acasa.
In 2008, cand intreaga planeta a intrat intr-o criza globala din care nimeni nu si-a revenit inca pe deplin, iar Romania este in continuare profund afectata, semnalul a fost dat de prabusirea unei mari banci de investitii. Dar datoriile de azi ale Guvernului Statelor Unite sunt de cateva zeci de ori mai mari decat cele ale Lehman. Daca Congresul Statelor Unite nu accepta o noua ridicare a plafonului de indatorare in urmatoarele ore, atunci, practic, Statele Unite nu-si mai pot plati creditorii. Va fi declansata astfel cea mai puternica reactie in lant din istoria omenirii.
In ceea ce priveste Romania, efectele ar putea fi naucitoare. Din simplul motiv ca, prin deznationalizare si dezindustrializare, prin faptul ca, in ultimii 23 de ani, aceasta tara s-a transformat intr-o piata de desfacere, de materii prime ieftine si de forta de munca sub-cotata, lipseste atat o economie autohtona cat de cat semnificativa, cat si un capital romanesc care ar putea sa faca fata cat de cat socului. Fiind practic la cheremul multinationalelor si al bancilor straine, este evident ca un faliment al Statelor Unite va fi un semnal pentru acestea sa isi diminueze la maximum activitatea in tot ceea ce inseamna periferie, intr-o incercare disperata de a apara centrul. Printre primele victime colaterale ne vom afla noi.
Sub aspect politic suntem parteneri strategici cu Statele Unite incepand din 13 septembrie 2011 cand a existat prima declaratie comuna in acest sens. La 31 octombrie 2012 a fost creat un grup de lucru, Task Force 1, pentru implementarea principiilor convenite, care s-a mai reunit apoi in aprilie 2013 si august 2013.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News