Falcon 9, racheta SpaceX, imobilizată la sol după un eșec la aterizare: Urmează o investigație
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Falcon 9, racheta de bază a SpaceX, a fost imobilizată la sol după ce a eșuat în încercarea de a ateriza în siguranță pe Pământ în timpul unei misiuni de rutină pentru lansarea sateliților Starlink.

Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a anunțat miercuri această măsură, marcând a doua oprire forțată a rachetei în acest an. Misiunea a început cu succes miercuri dimineață, când racheta Falcon 9 a lansat un nou lot de sateliți de internet Starlink în orbită de la baza sa din Florida.

După ce și-a îndeplinit misiunea, prima treaptă a rachetei, care este reutilizabilă, a încercat să aterizeze pe o barjă maritimă, conform procedurii obișnuite. Cu toate acestea, după o aterizare grea, racheta s-a prăbușit în ocean, așa cum a fost arătat în transmisiunea live realizată de SpaceX.

„Incidentul a implicat eșecul primei trepte a rachetei Falcon 9 în timpul aterizării pe o navă-dronă în larg. Nu au fost raportate răni sau daune asupra proprietății publice. FAA a dispus deschiderea unei investigații”, a declarat un purtător de cuvânt al FAA.

Imobilizările la sol ale rachetei Falcon 9, utilizată intens pentru lansarea sateliților și a echipajelor umane, sunt evenimente rare. Ultima oprire a rachetei a avut loc în luna iulie, după o defecțiune a celei de-a doua trepte în spațiu, care a compromis un alt lot de sateliți Starlink.

Deși niciun satelit sau persoană nu a fost pusă în pericol în timpul zborului de miercuri, eșecul aterizării semnalează o problemă tehnică ce ar putea reprezenta un risc major pentru misiunile viitoare, dacă nu este investigată corespunzător, potrivit FAA.

Imobilizarea rachetei ar putea întârzia lansarea misiunii de mare anvergură Polaris Dawn, în care patru astronauți privați sunt pregătiți să efectueze prima plimbare spațială privată. Această misiune era planificată să fie lansată săptămâna aceasta, dar a fost amânată din cauza unei defecțiuni la rampa de lansare și, ulterior, din cauza vremii nefavorabile.

După imobilizarea din iulie, SpaceX a reușit să aducă Falcon 9 înapoi pe rampa de lansare în doar 15 zile, după ce FAA a aprobat solicitarea companiei pentru o revenire rapidă la zbor.

Falcon 9 urmează să lanseze și doi astronauți NASA la sfârșitul lunii septembrie, într-o capsulă Crew Dragon, care îi va aduce înapoi pe cei doi astronauți aflați acum pe Stația Spațială Internațională, după ce au ajuns acolo cu naveta Starliner a Boeing, care a întâmpinat probleme.

NASA reglementează zborurile Falcon 9 pentru propriile sale misiuni. În acest moment, nu este clar cum va afecta această imobilizare recentă misiunea NASA. Agenția spațială americană nu a oferit încă un răspuns oficial.

SpaceX a dezvoltat o flotă considerabilă de boostere Falcon reutilizabile de la prima lansare a rachetei în 2010, ceea ce i-a permis companiei să depășească cu mult concurența în ceea ce privește frecvența lansărilor. Boosterul care a eșuat miercuri era la a 23-a sa misiune, a scris SpaceX pe rețeaua socială X (fostă Twitter).

„După o ascensiune reușită, prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a răsturnat după aterizarea pe drona ‘A Shortfall of Gravitas’”, a declarat SpaceX, referindu-se la nava pe care ar fi trebuit să aterizeze boosterul.

O altă misiune Starlink era programată să fie lansată la scurt timp după zborul de miercuri, de la o altă bază de lansare a SpaceX din sudul Californiei, dar compania a anulat misiunea după eșecul aterizării.

FAA reglementează siguranța lansărilor și a rampelor de lansare private în măsura în care acestea afectează siguranța publicului neimplicat. Agenția a dispus miercuri ca SpaceX să deschidă o investigație, pe care FAA o va supraveghea.

„Revenirea la zbor a rachetei Falcon 9 depinde de concluzia FAA că orice sistem, proces sau procedură legată de această anomalie nu afectează siguranța publicului”, a declarat FAA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel