Fakenews blochează dezvoltarea de alimente cu efecte benefice pentru sănătate
Johnathan Napier, cercetător care a dezvoltat uleiuri omega-3 sănătoase pentru inimă, a declarat într-un articol publicat în Nature Plants că dezinformarea și suprareglementarea încetinesc sau chiar blochează sosirea către consumatori a mai multor alimente care au potențialul de a salva vieți.
În articol, Napier și alți experți susțin că beneficiile utilizării modificării genetice pentru îmbunătățirea compoziției nutriționale a culturilor (fie pentru consumul uman direct sau ca hrană pentru animale) au fost recunoscute pe plan internațional, pentru siguranța și capacitatea lor de a introduce trăsături cum ar fi toleranța la erbicide sau rezistența la insecte.
Biotehnologia, sigură pentru om și protectivă pentru mediu
Autorii subliniază faptul că, deși soiurile cu avantaje pentru agricultori au fost adoptate cu succes și sunt utilizate de către fermierii din întreaga lume, culturile cu beneficii pentru consumatori sunt încă în urmă, după peste 20 de ani de la punerea pe piață a tehnologiei.
Napier indică exemplul Orezului auriu. Tehnologia este bine pusă la punct, au fost efectuate studii riguroase de siguranță, cercetările nutriționale arată că orezul auriu este o sursă excelentă de vitamina A, dar nu a fost încă produs, în ciuda faptului că a fost aprobat oficial pentru utilizarea în produse alimentare sau ca furaj în Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă și Australia. În plus, aprobarea orezului auriu a fost paralizată de prea mult timp și produsul nu este încă disponibil în mod real pentru cei care ar putea beneficia de el. Este vorba despre sute de milioane de oameni cu probleme de vedere, cărora orezul auriu introdus în alimentație le-ar acoperi deficitul de vitamina A într-un mod natural.
Alimente benefice pentru sănătate, blocate de fakenews
Acest blocaj politic, generat de o campanie tip fakenews derulată de zeci de ani de unele grupuri de interese, îi afectează în egală măsură și pe consumatorii din Europa. Ei plătesc mai scump alimentele obișnuite și au un impact mai mare asupra mediului (refuzul de a folosi biotehnologia înseamnă mai mult CO2 în aer). Politica anti-știință impusă de activiștii-extremiști nu permite ca noi alimente cu efecte benefice pentru sănătate să fie dezvoltate și să ajungă la public.
Dr. Matina Tsalavouta, șefa Departamentului de Cercetare și Impact al Marketingului și Comunicațiilor de la Universitatea din Liverpool, co-autor al articolului, a declarat că există o oportunitate pentru a eficientiza furnizarea de soluții rapid pentru cei care au nevoie cel mai mult: "Problemele prezentate în lucrare sugerează, de asemenea, că este esențial să lucrăm în echipe inter-disciplinare, reunind economiști, cercetători în domeniul sănătății publice, experți în proprietatea intelectuală, cercetători sociali și utilizatori finali, pentru a explora toate problemele care pot apărea din utilizarea progreselor tehnologice remarcabile din științele vieții. Această abordare are potențialul de a permite dezvoltarea mai eficientă a soluțiilor la provocările globale majore privind sănătatea", a adăugat ea.
Articolul original este disponibil pe https://www.rothamsted.ac.uk/news/foods-enhanced-with-proven-health-benefits-not-making-it-consumers-quickly-enough
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News