Fake-dosarul: 5 campanii de știri false în bula cea mai agresivă de pe FB
Autor: Ion Voicu | Publicat pe: 09 oct 2017, 09:24
WhatsApp
Săptămâna trecută a fost una fierbinte pe Facebook, cu cinci campanii de știri false. Din păcate, trei dintre aceste atacuri propagandistice dirijate împotriva unor actori politici de la noi au efecte negative în plan internațional.

Clanul Duduianu: interlopi cu medalii de aur

Prezentarea lui Liviu Dragnea la ICCJ a dat fost însoțită de o campanie ostilă în media anti-PSD, bazată pe mitul ”interlopii care îl protejează” de furia protestatarilor.  Paginile de facebook în care activiștii masați la ICCJ denunțau o legătură între secretarul-general al PSD, Codrin ștefănescu și  Clanul Duduianu au fost promovate rapid, televiziunile și site-urile au difuzat știrea fără verificare,  iar Opoziția a preluat la nivel politic acuzațiile. Dovezile prezentate ulterior (erau sportivi, cu medalii de aur pentru România, cu job-uri și familie, nu interlopi) nu au fost prezentate nici acum în bula media anti-PSD. Despre scuze adresate ”interlopilor” nici nu se pune problema.

Oul lui Varujan: nu s-a luat, s-a dat

ALDE a fost o altă victimă a știrilor false, pornite de această dată de la o postare a unui lider de partid. Varujan Vosganian a dat prilejul unei campanii puternice de ridiculizare, preluată și la nivel politic de PNL și USR. Atât FB cât și Opoziția a desființat propunerea lui Varujan Vosganian de a impozita ouăle din gospodării și săpunul făcut în casă. Unde e falsul? Liderul ALDE nu a făcut nicio propunere de impozitare. Textul postat pe blog explica de ce nivelul colectărilor de taxe este mai mic în România: 20% din PIB provine din autoconsum, care nu poate fi impozitat.

Traduttore, traditore 

Ministrul Apărării a fost pus, din nou, în conflict cu conducerea militară a MApN, dar din păcate și cu aliații strategici, pe tema ”Schengenului militar”.  Cum s-a procedat: precizările MApN, la texte apărute după dezbaterile din Adunarea Parlamentară Nato au fost prezentate drept ”dovadă” că miliatrii și conducerea politică se află în dezacord.

Cioloș intră în joc pe FB

De fake-ul ”România vrea în grupul de la Vișegrad” nu au profitat doar activiștii FB, PNL și USR, ci a intrat în joc și Platforma lui Dacian Cioloș. Fostul premier validează dezinformarea din media, postând  solicitări adresate ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru clarificări în domeniu. Această solicitare este făcută ca și cum știrea falsă ar fi fost adevărată. Ori, cu două zile înainte de solicitarea lui Cioloș, ministrul Meleșcanu făcuse declarații ferme la DCNews Live, în care dezmințea categoric o intenție de intrare în grupul Vișegrad, cu care se cooperează doar pe subiecte de interes punctual.

Ion Cristoiu, ignorat

În fine, cel mai dureros subiect folosit în lupta de gherilă FB a fost înmormântarea soldaților români căzuți la Stalingrad. Folosirea unor cutii de carton cu bandă tricoloră a fost speculată emoțional, pentru a demonstra incapacitatea autorităților românești  sau nepăsarea. Poziția participanților la ceremonie sau informații de la aceștia nu au fost solicitate, toată campania fiind centrată pe o simplă fotografie distribuită pe FB. Explicațiile jurnaliștilor care au fost prezenți la eveniment  nu au fost publicate. Astfel, cei care se informează doar de pe FB, nu au aflat că, de fapt,  responsabilii sunt oficialii de la Cultul Eroilor din Rusia, așa cum omologii lor români îngrijesc cimitirul soldaților sovietici; folosirea cutiilor de carton este o practică generalizată, în astfel de situații, inclusiv în cimitirele civile din țară reînhumarea osemintelor făcându-se fără sicriu; organizarea unor cimitire pentru soldații români din Rusia este un dificilă, într-un context ostil, cu o propagandă anti-românească extrem de activă și autorități reticente în acordarea de sprijin. Acest  scandal poate însemna o încetinire a ritmului în care progresează  ideintificarea și reînhumarea românilor, dacă nu chiar o stopare a procesului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?