Facturi la energie de peste 100 de milioane de euro: piscinele publice se închid
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Ariel Paredes/ Pexels
Fotografie de la Ariel Paredes/ Pexels
În fața creșterii prețurilor la energie, care afectează toate aspectele vieții de zi cu zi, cum ar fi serviciile publice, chiar și piscinele trebuie să-și strângă cureaua.

Energia scumpă este o problemă uriașă pentru întreaga Europă în ultimele luni: odată cu creșterea costurilor la energie, multe companii care administrează piscine municipale din Franța sunt nevoite să-și închidă fabricile pentru a economisi bani.

Luni, compania Vert Marine, care administrează zeci de piscine în Franța în numele autorităților locale, a anunțat închiderea mai multor puncte de lucru, cel puțin treizeci, crezând că nu mai poate face față unor facturi amețitoare. Vert Marine a trebuit să închidă o treime din punctele sale de lucru ”pentru o perioadă temporară” și să plaseze ”personal parțial șomer”, potrivit unui comunicat citat de Europa Today.

Factura de energie a acestei companii a trecut de la ”15 la 100 de milioane de euro”, sau ”întreaga cifra de afaceri anuală a companiei”. Compania, care a purtat discuții cu diverse comunități locale din iunie anul trecut, nu a reușit să găsească o soluție în acest stadiu, a declarat AFP.

Prin urmare, se adresează ”autorităților locale și guvernamentale să ia deciziile necesare și fără precedent pentru a reveni la costuri suportabile ale energiei și pentru a permite asumarea obligațiilor de serviciu public și, în primul rând, să predea înotul în special copiilor de școală”, explică compania că are 2.000 de angajați.

Piscinele și unitățile acvatice, mari consumatoare de energie, și-au văzut costurile explodând în ultimele luni. Potrivit Urban France, o rețea care reunește metropolele franceze și orașele mari, din cele 4.000 de complexe acvatice din Franța, 10% este administrată de o filială a serviciului public.

”În general, factura la energie în metropolă s-a dublat, sau chiar mai mult”, se arată în ultimul raport. Mai mult, ”60% din piscinele publice au peste 30 de ani, și au un consum mare în ceea ce privește apă, ventilație, echipamente, dușuri... Sunt extrem de scumpe”.

Citește și:

Franța caută noi surse de energie și vrea să construiască o conductă din Spania până în sudul țării

Franța vrea să analizeze construirea unei conducte din Peninsula Iberică până în sudul Franței, în încercarea de a deschide noi surse de energie în absența gazelor naturale din Rusia.

„Spania și Germania sunt doi parteneri apropiați ai Franței; dacă vor face o propunere, o vom examina”, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la Paris.

Până acum, Franța, care se bazează în mare măsură pe energia nucleară, a fost precaută în ceea ce privește relansarea conductei de gaze naturale MidCat, care a fost închisă în 2017, deoarece nu era profitabilă. Conducta MidCat urmează să circule de la Barcelona prin Pirinei până la un punct de legătură cu rețeaua franceză din Barbairan, în sudul Franței, scrie Al Jazeera.

Premierul Franței le cere antreprenorilor să scadă consumul de energie cu 10%: În caz contrar, recurgem la raționalizare

Luni, premierul francez Élisabeth Borne le-a cerut antreprenorilor să-și dezvolte propriul program de economisire a energiei în septembrie, pentru că afacerile vor fi primele lovite în lunile următoare.

„Facem apel la toate întreprinderile să-și creeze propriul program de economisire a energiei în septembrie”, a spus premierul la deschiderea conferinței celei mai importante asociații patronale franceze, Medef.

„Dacă nu se întâmplă acest lucru, va trebui să impunem o reducere a consumului, iar dacă trebuie să recurgem la raționalizare, aceasta va afecta mai întâi afacerile”, a avertizat ea.

Trebuie luate măsuri „mai rapide și mai puternice”

Din cauza schimbărilor climatice și a creșterii prețurilor la energie, premierul „a cerut responsabilitate colectivă” în domeniul economisirii energiei, deoarece consideră că trebuie luate măsuri „mai rapide și mai puternice”.

„Nu este timp pentru jumătăți de măsură, nu este timp ca toată lumea să se gândească doar la ei înșiși. A sosit timpul pentru responsabilitatea colectivă”, a subliniat ea... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel