Factura la energie electrică pentru populație, mai mică de la 1 iulie
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea, în medie, cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă și a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Deși prețul propriu-zis al energiei crește cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea prețului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explică reprezentanții reglementatorului.

Citește și: Gazele pentru populație se scumpesc de la 1 iulie

În plus, ANRE a decis scăderea taxei pe cogenerarea de înaltă eficiență, plătită în factura la energie separat față de costul propriu-zis al electricității.

'Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%', spun oficialii ANRE în comunicat.

Totodată, pentru firme, prețul energiei va scădea cu circa 4% de la 1 iulie.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.

Citește și: Electrica, furt pe față din buzunarele românilor 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel