Factorii care influenţează calitatea alimentelor. Dr. Nastasia Belc: Pentru o îmbătrânire sănătoasă, aşa trebuie să fie alimentele
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Dr. Nastasia Belc a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS şi DC MEDICAL, care sunt factorii care influenţează calitatea unui aliment, dar şi ce ar trebui să mâncăm pe măsură ce îmbătrânim. 

"Calitatea alimentului e un lucru foarte complex. Dar ea trebuie să fie bună. Ce înseamnă asta? Cum zicem noi, să avem alimente sănătoase. Ei bine, poate un aliment e sănătos pentru mine, dar pentru altcineva nu e. Pentru că are alte nevoi, are nevoie de alţi nutrienţi. 

Calitatea alimentelor depinde de concentraţia de nutrienţi, de individul la care ne raportăm, de predispoziţiile pe care le are individul, atât genetice cât şi de-a lungul timpului. Calitatea unui aliment depinde şi de efortul fizic depus de un individ, depinde de gen, dacă individul este bărbat sau femeie, dacă este într-o grupă de risc, adică bătrân sau copil, etc. 

Şi atunci trebuie să ne adaptăm de-a lungul vieţii, să fim informaţi ce alimente trebuie să consumăm pentru a ne menţine sănătoşi", a declarat Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare) la Academia de Sănătate. 

Ce ar trebui să mâncăm mai mult, pe măsură ce îmbătrânim

"Am avut proiect de cercetare, Alimentaţia pentru o îmbătrânire sănătoasă. Şi aici s-a spus aşa, ca un rezumat, poate prea simplist. Alimentele trebuie să fie cu calorii mai puţine, cu mulţi nutrienţi, cu o concentraţie de compuşi bioactivi mai mare. Cum le putem găsi? Ei bine, ne gândim la alimentele care au mai multă apă, legume şi fructe. Au multe vitamine, săruri minerale, antioxidanţi, tot felul de compuşi care ne ajută să avem un status de sănătate bun, dar şi un conţinut mare de apă, ne hidratează, iar valoarea calorică este mai mică. Aşa facem apologia consumului de legume şi fructe", a concluzionat specialistul. 

Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare) este profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMB) și ne-a vorbit despre calitatea alimentelor și alimentația omului modern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel