FACIAS, solicitare către Avocatul Poporului, Renate Weber: Cazul Sorina nu trebuie să se mai repete
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Avocatul Poporului, Renate Weber să atace la Curtea Constituțională, textul de lege potrivit căruia hotărârea secției CSM privind suspendarea unui magistrat din funcție nu poate fi contestată de nicio persoană, fizică sau juridică.
'De curând, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a procurorului Mariei Piţurcă, procuroarea abuzivă din cazul adopției din Baia de Aramă. Potrivit legii, aceasta hotărâre nu poate fi atacată de nicio persoană fizică sau juridică.
Prevederile art. 52 din Legea nr. 317/2004 nu permit contestarea Hotărârii secției corespunzătoare a CSM în ipoteza în care se respinge suspendarea din funcție a magistratului cercetat disciplinar. Acest lucru reprezintă un abuz!'
Cazul Sorina nu trebuie să se mai repete!
'Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, FACIAS a solicitat Avocatului Poporului, Renate Weber ca, în calitatea sa de garant al apărării drepturilor cetățenilor, să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea acestui text de lege.
Potrivit art. 16 din Constituția României: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. Mai mult decât atât, potrivit art. 21 alin. (1) și (2) „Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime”, iar „Nicio lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept”. În plus, potrivit art. 129 din Legea fundamentală garantează folosirea căilor de atac în vederea asigurării controlului judiciar corespunzător.
Conform art. 52 din Legea nr. 317/2004, pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare. Procedura ar trebui să se aplice atunci când exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
Cu alte cuvinte, exact ceea ce s-a întâmplat în cazul fetiței din Baia de Aramă când, procurorul Maria Pițurcă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat pe 26 iunie 2019 o percheziție domiciliară prin care a luat cu forța fetița de 8 ani din casa asistenților maternali pentru a o preda familiei adoptive, folosind un mandat de percheziție.
Procurorul a maltratat minora atât fizic, cât și psihic, fapt ce i-a pus în pericol atât sănătatea, dar și dezvoltarea psihică și emoțională.
FACIAS a sesizat Parchetul și Inspecția Judiciară cu privire la aceste fapte. Ulterior, Inspecția Judiciară a cerut suspendarea din magistratură a procurorului Maria Pițurcă.' se arată într-un comunicat al FACIAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News