FACIAS, întrebare cheie: Cine plătește milioanele de euro din procedurile de infringement?
România riscă să suporte sancțiuni financiare în urma a nu mai puțin de 83 de proceduri de infringement aflate în curs de soluționare de către Comisia Europeană, pentru nerespectarea directivelor UE. Cel mai recent caz se referă la neaplicarea directivei împotriva spălării banilor, caz în care țara noastră a fost sancționată deja cu o amendă de 3 milioane de euro.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a adresat o scrisoare deschisă guvernului cerând atribuirea directă a responsabilităților și sancționarea vinovaților, în caz că România trebuie să plătească amenzi uriașe, în urma procedurilor de infringement. FACIAS solicită guvernului elaborarea unor proceduri clare de sancționare a celor responsabili de întârzierea transpunerii în practică a directivelor europene.
”Consecvenți demersurilor noastre anterioare, prin care v-am semnalat existenta unor întârzieri uriașe în transpunerea și implementarea Directivelor UE, precum și îngrijorările justificate privind riscul aplicării de sancțiuni financiare României urmare celor 83 de proceduri de infringement declanșate la acest moment de CE, considerăm că este necesară adoptarea unei proceduri clare pentru sancționarea celor care nu transpun directivele până la termenele limită, scrie FACIAS.
În lipsa unor astfel de proceduri, România riscă să plătească amenzi de milioane de euro, iar presiunea pe bugetul de stat este deja foarte mare. Cu titlu de exemplu, România a fost sancționată cu amendă în valoare de 3.000.000 de euro pentru neimplementarea în termen a directivei UE privind spălarea banilor.
Luând în considerare că de la aderarea la UE, România a avut 659 de proceduri de infringement împotriva sa, la care se adaugă alte 83 de proceduri în curs, riscul pronunțării unor decizii similare în viitor este unul real.
Cu toate că, Ministerul Afacerilor Externe monitorizează și coordonează transpunerea directivelor UE, în lipsa unor atribuții prin care să sancționeze autoritățile responsabile pentru îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor ce le revin, nu are posibilitatea de a garanta implementarea Directivelor UE la termenele stabilite.
Conform dispozițiilor art. 148 alin (4) din Constituția României ”Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alineatului (2)”, guvernul are obligația de a interveni în cazuri justificate prin luarea de măsuri care să garanteze transpunerea cu succes a dreptului european.
Domnule prim-ministru, care sunt măsurile adoptate de guvern pentru coordonarea instituțiilor și autorităților naționale responsabile în a transpune cu celeritate și aplica corect dreptul european?
Ce măsuri a luat guvernul pentru sancționarea celor care nu își îndeplinesc sarcinile în materia implementării directivelor europene în dreptul intern, pentru a evita situațiile absurde în care România riscă să plătească amenzi de sute de milioane de euro?
Nu în ultimul rând, cine răspunde pentru sancțiunea aplicată României în cuantum de 3 milioane de euro pentru netranspunerea Directivei 2015/8491 privind utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului? De unde vor fi acoperite milioanele de euro plătite de la bugetul de stat?
În calitate de membru activ al societății civile din România, FACIAS derulează proiectul „Incompetenta sau rea-credință? Cine răspunde pentru amenzile plătite de Romania?” în scopul apărării intereselor cetățenilor și găsirea unor soluții optime pentru asigurarea efectivității beneficiilor conferite de legislația europeană”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News