FACIAS dă în judecata TAROM: Contracte ținute la secret!
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
FACIAS a decis să dea în judecata TAROM pentru lipsa de transparență, respectiv acuzații de contracte ținute la secret.

”Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată compania de transporturi aeriene TAROM pentru refuzul de a comunica informațiile de interes public referitoare la condițiile în care au fost contractate serviciile de manipulare a bagajelor.

În această vară, zeci de mii de pasageri au fost nevoiți să aștepte ore întregi la cozi pentru a-și ridica bagajele din aeroportul Otopeni din cauza lipsei de personal de handling. Această situație reflectă o gravă lipsă de organizare, dar și un dispreț față de pasageri, care suferă direct din cauza acestor deficiențe.

FACIAS a încercat să afle detalii despre contractul de handling semnat de TAROM cu firma în cauză și soluțiile pe care le are în vedere TAROM.

Întrebări rămase fără răspuns

În acest context, FACIAS a solicitat, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, răspunsuri din partea TAROM cu privire la următoarele aspecte:

1. Legalitatea încheierii contractului de handling: A respectat TAROM toate procedurile legale în momentul contractării agentului de handling responsabil pentru manipularea bagajelor?

2. Cunoașterea problemelor de personal: Era TAROM conștientă de faptul că agentul de handling nu dispune de personal suficient pentru a face față volumului de bagaje și zboruri gestionate?

3. Soluții și măsuri de remediere: Ce măsuri concrete și imediate au fost propuse și implementate de TAROM pentru a remedia aceste deficiențe grave?

4. Identificarea și tragerea la răspundere a responsabililor: Au fost identificate și sancționate persoanele din conducerea TAROM sau din cadrul agentului de handling care se fac vinovate de situația creată?”, conform unui comunicat de presă al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

TAROM are obligația să dea dovadă de transparență

În continuare FACIAS spune că toate aceste întrebări au rămas fără răspuns, TAROM a ignorat solicitarea, cu încălcarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, deși are obligația să dea dovadă de transparență, conform legii.

”Toate aceste întrebări au rămas fără răspuns, TAROM ignorând solicitarea, cu încălcarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, alegând să nu informeze cetățenii cu privire la aceste aspecte. Fundația a solicitat instanței să oblige compania aeriană la un răspuns în acest sens. 

Compania de stat TAROM are obligația, potrivit legii, să dea dovadă de transparență și să răspundă la aceste întrebări, să ia măsuri imediate pentru a îmbunătăți serviciile oferite și să identifice persoanele responsabile pentru criză operațională. În același timp, este esențial ca autoritățile competente - Ministerul Transporturilor, Guvernul - să monitorizeze îndeaproape evoluția acestei situații și să asigure că cetățenii nu mai sunt victimele ale unui management defectuos”, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel