Data publicării:

FACIAS acordă asistență juridică gratuită cetățenilor afectați de Ordonanța „Drugtest”

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) publică un model de acțiune în instanță pentru obținerea de despăgubiri de către persoanele afectate de noile prevederi ale Ordonanței „Drugtest”. Acest demers vine în sprijinul celor care au fost nedreptățiți prin aplicarea eronată și abuzivă a noilor prevederi legislative ale Ordonanței de Urgență nr. 84/2024. 

Ca urmare a numeroaselor sesizări primite și a potențialelor abuzurilor cauzate, FACIAS a fost printre primele organizații care au sesizat public nelegalitate și neconstituționalitatea acestei ordonanțe. Peste 180.000 de persoane au solicitat anularea acestei Ordonanțe. 

OUG 84/2024 prevede, printre altele, că șoferii care refuză drugtestul poliției rămân automat fără permis, chiar dacă doresc să facă analize la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Este bine cunoscut faptul că aparatele DrugTest folosite de Poliția Română au o rată de eroare semnificativă, aproximativ 15-20% dintre testele pozitive fiind infirmate ulterior prin analizele de laborator. FACIAS consideră că această ordonanță este abuzivă și neconstituțională, afectând în mod direct cetățenii nevinovați.

Mai mult, FACIAS se va alătura demersului juridic inițiat de cetățeni și va merge în instanță alături de fiecare reclamant, urmând să intervină pentru a susține drepturile încălcate după depunerea cererii de judecată. 

Modelul acoperă atât daunele materiale, cât și cele morale, asigurând o cale legală pentru a obține compensații. Modelul de acțiune include toate elementele necesare pentru formularea unei cereri de despăgubire.

Cetățenii pot solicita despăgubiri pentru prejudiciile rezultate în urma retragerii permisului de conducere de către poliție, dar și pentru cheltuielile analizelor toxicologice, transport, cazare și alte cheltuieli rezultate.De asemenea, se pot solicita daune morale pentru suferințele psihice cauzate de reținerea permisului, deși persoana era nevinovată.

FACIAS invită cetățenii afectați de Ordonanța „Drugtest” să descarce Modelul de Acțiune în vederea apărării drepturilor și a obține despăgubiri pentru prejudiciile suferite. 

Modelul de acțiune în instanță și mai multe detalii despre acțiune pot fi găsite pe https://facias.ro/facias-acorda-asistenta-juridica-gratuita-cetatenilor-afectati-de-ordonanta-drugtest/

Prin intermediul acestui demers, FACIAS sprijină cetățenii abuzați de Ordonanța „Drugtest”, făcând parte din campania „E dreptul meu”, un instrument dedicat cetățenilor români, care constată că le sunt încălcate drepturile fundamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel