FACIAS a cerut suspendarea judecătoarei Popoviciu în cadrul acțiunii disciplinare, CSM a respins solicitarea. Ce articol din lege ar trebui modificat
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
FACIAS vrea modificarea articolului 52 alin. 2 din Legea nr. 305/2022.

Proaspăta decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a refuza suspendarea judecătoarei din dosarul tragediei de la 2 Mai pare inspirată din fabula lui Grigore Alexandrescu – „Câinele și cățelul”, unde egalitatea este proclamată, dar nu aplicată tuturor cu aceeași măsură - se arată într-un comunicat FACIAS.

Concret, judecătoarea Ancuța Popoviciu a stârnit revolta opiniei publice după că a întrebat în sala de judecată dacă unul din cei doi tineri morți în tragedia de la 2 Mai este prezent la termenul de judecată. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus plângere la Inspecția Judiciară și a cerut suspendarea judecătoarei în cadrul acțiunii disciplinare. CSM a respins solicitarea, dar revoltător este faptul că decizia nu poate fi contestată.

FACIAS reclamă că în baza legislației actuale, doar magistratul vizat poate contesta deciziile CSM, lăsând Inspecția Judiciară și alte părți afectate fără posibilitatea de a interveni. În acest sens, fundația solicită modificarea articolului 52 alin. 2 din Legea nr. 305/2022, care reglementează activitatea CSM, pentru a permite contestarea deciziilor privind suspendarea magistraților și de către alte entități afectate de abaterile disciplinare. Astfel este încălcat principiul egalității de arme cu afectarea standardelor unei proceduri echitabile și a dreptului la apărare, ceea ce este in contradicție cu standardele CEDO astfel cum au fost ele dezlegate de Curtea de la Strasbourg.

Ce solicită FACIAS

FACIAS cere egalitate în fața legii pentru toate categoriile de cetățeni și propune modificarea textului de lege amintit după cum urmează:
Art. 52 alin. (2) „Hotărârea prin care se dispune suspendarea din funcție în condițiile alin. (1) poate fi atacată cu contestație în termen de 5 zile de la comunicare de către judecătorul sau procurorul suspendat din funcție, și după caz, în situația în care cererea de suspendare este respinsă, de către titularii acțiunii disciplinare sau persoanele vătămate prin abaterea disciplinară. Competența soluționării contestației aparține Completului de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, din care nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel