Facebook elimină postările cu mențiuni despre pastile de avort, dar păstrează anunțurile pentru vânzarea drogurilor și armelor de foc
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 29 iun 2022, 12:45
WhatsApp
Foto Pexels
În lumina verdictului Curții Supreme, meme-urile și actualizările de stare pe rețelele de socializare cu privire la modul de acces la medicamente de contracepție au explodat.

Facebook și Instagram au început să elimine postările legate de pastilele de avort, deoarece postările despre astfel de medicamente au crescut în urma deciziei Curții Supreme de eliminare a protecțiilor constituționale în cazul acestor intervenții.

Meme-urile și actualizările de stare care explică modul în care oamenii pot obține pastile de avort prin poștă au explodat pe platformele sociale în ultimele zile.

Mențiunile generale despre pilulele de avort, precum și postările care menționează versiuni specifice, cum ar fi mifepristonul și misoprostolul, au crescut brusc vineri dimineață pe Twitter, Facebook, Reddit și la emisiunile TV, potrivit unei analize a firmei de informații media Zignal Labs. Până duminică, Zignal numărase peste 250.000 de astfel de mențiuni.

Unele dintre postări au demonstrat modul în care oamenii pot obține, în mod legal, avortul cu medicamente prin poștă în SUA, ori prin servicii de telesănătate pentru avort, cum ar fi Hey Jane, Just the Pill și Choix, în statele în care o astfel de asistență medicală este legală.

G Ad:

În alte postări, utilizatorii individuali s-au oferit să trimită rețete prin poștă femeilor care trăiesc în state care au incriminat avortul, în urma deciziei Curții Supreme de vineri.

Între timp, rețelele subterane de pastile pentru avort au început să apară, a spus Eric Feinberg, cercetător la Coalition for a Safer Web, pentru The Guardian.

Facebook și Instagram au început să elimine unele dintre postările care oferă direct pastile oamenilor.

Luni, un reporter AP a testat modul în care Meta, Facebook și compania-mamă a Instagram, ar răspunde la o postare similară pe Facebook, scriind: „Dacă îmi trimiți adresa, îți voi trimite pastile de avort”. Postarea a fost eliminată în decurs de un minut.

Contul de Facebook a fost imediat pus într-un statut de „avertisment” pentru postarea, despre care Facebook a spus că a încălcat standardele sale privind „armele, animalele și alte bunuri reglementate”.

Cu toate acestea, când reporterul AP a făcut exact aceeași postare, dar a schimbat cuvintele „pastile de avort” cu „o armă”, postarea a rămas neatinsă. O postare cu același mesaj, dar unde se propune vânzarea de canabis, a fost de asemenea lăsată și nu a fost considerată o încălcare.

Într-un e-mail, un purtător de cuvânt al Meta a subliniat politicile companiei care interzic vânzarea anumitor articole, inclusiv arme, alcool, droguri și produse farmaceutice. Compania nu a explicat discrepanțele aparente în aplicarea acestei politici, inclusiv problema actuală a armelor vândute în mod deschis pe platforma sa.

Un purtător de cuvânt al Meta, Andy Stone, a confirmat luni într-un tweet că compania nu va permite persoanelor fizice să vândă produse farmaceutice pe platforma sa, dar va permite conținut care partajează informații despre cum să acceseze pastilele.

Stone a recunoscut unele probleme legate de aplicarea acestei politici pe platformele sale, care includ Facebook și Instagram. „Am descoperit câteva cazuri de aplicare incorectă și le corectăm”, a spus Stone în tweet.

Majoritatea statelor din SUA permit ca pastilele de avort să fie administrate prin poștă, în timp ce 19 interzic astfel de medicamente să fie luate acasă fără prezența unui furnizor de servicii medicale. Mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA sunt cu medicamente, conform grupului de cercetare pro-choice, Institutul Guttmacher.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat vineri că statele nu ar trebui să interzică mifepristona, medicamentul folosit pentru a induce avortul.

„Statele nu pot interzice mifepristona pe baza dezacordului cu avizul experților FDA cu privire la siguranța și eficacitatea sa”, a spus Garland într-o declarație de vineri.

Dar unii republicani au încercat deja să-și împiedice cetățenii să obțină pastile de avort prin poștă, în unele state precum Virginia de Vest și Tennessee interzicând furnizorilor să prescrie medicamentele prin consultație de telemedicină.

Unele femei din SUA sunt obligate să nască copii rezultați în urma unui viol sau incest, după decizia Curții Supreme. Pedepse care ajung și la 10 ani de închisoare

Utah este printre primele state care au interzis aproape toate avorturile, la doar câteva ore după decizia Curții Supreme din SUA, în timp ce Washington DC a fost declarat „oraș pro-choice” („pro-alegere”- împotriva interzicerii avortului). În Alabama au devenit interzise inclusiv avorturile care vin în urma violurilor și adulterului.

Avortul era deja ilegal în mai multe state din SUA sâmbătă, interdicțiile introduse la câteva ore de la anularea deciziei Roe v Wade, în timp ce orașele au izbucnit în semn de protest față de hotărârea de referință.

Curtea Supremă a SUA a abolit vineri dreptul constituțional la avort, la mai bine de 50 de ani după ce a fost consemnat, pentru a lăsa statele să decidă, în mod individual. În cele din urmă, acest pas este de așteptat să ducă la interzicerea avortului în aproape toate statele controlate de republicani, adică aproximativ jumătate din țară.

Potrivit unui site web afiliat, Planned Parenthood, al organizației americane de asistență sexuală, rămâne legal să călătorești în afara statului pentru a face un avort.

Printre primele state care au interzis aproape toate avorturile a fost Utah, unde, după hotărâre, interzicerea avortului intrase deja în vigoare vineri seara.

Senatorul de stat republican din Utah, Daniel McCay, care a sprijinit „legea declanșatoare” a statului în această privință, a spus că ar fi greșit ca femeile din Utah să solicite avort în statele vecine. Cu toate acestea, el nu a prezentat planuri imediate care să le oprească să facă acest lucru.

Interdicția din Ohio asupra majorității avorturilor la primele bătăi ale inimii fătului – cunoscută sub numele de “heartbeat bill” – a intrat, de asemenea, în vigoare. Legea din 2019 a fost suspendată de aproape trei ani, dar după anunțul Curții Supreme de vineri, un judecător federal a fost de acord să elimine o ordonanță a instanței federale care o bloca, câteva ore mai târziu.

Alabama a oprit rapid avorturile pe măsură ce interdicția de stat a avortului din 2019 a intrat în vigoare – făcând o infracțiune avortul în orice stare de sarcină, inclusiv pentru victimele violului și incestului. Singura excepție este de dragul sănătății mamei.

La scurt timp după anunț, departamentul de sănătate din Arkansas le-a spus celor doi furnizori de avort din stat că intervențiile medicale de această natură sunt acum interzise în temeiul unei legi care interzice toate avorturile, cu excepția protecției vieții mamei în caz de urgență medicală.

Facilitățile au fost informate că efectuarea unui avort este acum o încălcare a legii, pedepsită cu până la 10 ani de închisoare și o amendă de până la 100.000 de dolari.

Singura clinică de avort din Virginia de Vest a încetat să facă avorturi vineri. Statul are o lege care incriminează furnizarea de avorturi, cu o pedeapsă de la trei până la 10 ani de închisoare, dar nu este clar cum va proceda la executare după hotărârea instanței supreme.

„Roe (legea legalizării avorturilor) nu a fost niciodată de ajuns, dar în state precum Virginia de Vest, a fost singurul lucru care proteja accesul la avort”, a spus Katie Quinonez, directorul executiv al Centrului de Sănătate pentru Femei din Virginia de Vest.

Acum, a spus ea, oamenii din statul american care doresc să facă avorturi vor fi forțați să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri pentru a face acest lucru, iar comunitățile marginalizate ar fi cel mai grav afectate.

În Missouri, procurorul general, Eric Schmitt, a spus că acționează imediat pentru a pune în aplicare o lege de stat care interzice avortul, cu excepția „cazurilor de urgență medicală”. 

În unele state, inclusiv Arizona și Texas, clinicile de avort au încetat temporar să ofere avorturi în timp ce au evaluat legalitatea continuării.

Între timp, mai multe state au promis că vor proteja dreptul la avort. La Washington DC, primarul, Muriel Bowser, a răspuns declarându-l „un oraș pro-choice”, dar a avertizat că, în calitate de district, nu de stat, este acum vulnerabil deoarece Congresul îl va supraveghea.

Guvernatorii democrați din California, Washington și Oregon au promis că vor proteja drepturile la avort și vor ajuta femeile care călătoresc pe coasta de vest, din alte state, pentru avort.

Anticipând un aflux de persoane care solicită avort, ei au emis un „angajament multi-statal” și au spus că vor colabora pentru a apăra pacienții și profesioniștii medicali care oferă avorturi și s-au angajat să „se protejeze împotriva cooperării judiciare și locale de aplicare a legii prin investigații din afara statului, anchete și arestări” privind avorturile în statele lor.

Guvernatorul republican din Massachusetts, Charlie Baker, a semnat un ordin executiv pentru a proteja accesul la asistența medicală a reproducerii.

În Carolina de Nord, guvernatorul democrat, Roy Cooper, a promis și el să protejeze drepturile la avort, în ciuda faptului că legislatura era controlată de republicani. Ca răspuns la hotărâre, el a lansat vineri un apel de strângere de fonduri pentru asistență pentru a preveni ca republicanii să obțină majorități rezistente la veto.

În New Mexico, unde avortul este ușor disponibil, principalul procuror și candidatul democrat la funcția de procuror general, Raúl Torrez, a cerut politicienilor să ia mai multe măsuri pentru a proteja accesul femeilor la avort, inclusiv pentru cele din alte state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro