Data publicării:

Facebook, lovitură de zeci de miliarde. Scandal Cambridge Analytica

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Tehnologie
WhatsApp

Facebook a înregistrat luni o scădere semnificativă a acţiunilor sale, la deschiderea bursei de pe Wall Street, pe fondul dezvăluirilor privind exploatarea datelor a milioane de utilizatori ai reţelei de socializare.

La o oră după debutul tranzacţiilor la bursa de la New York, acţiunile Facebook înregistrau o scădere de peste 7%, ceea ce a anulat aproximativ 30 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiei fondată de Mark Zuckerberg, informează AFP şi Reuters.

Aceasta este cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de titlurile Facebook după luna septembrie 2014. Declinul semnificativ înregistrat de acţiunile Facebook a dus la o scădere de aproape 2% a indicelui bursier Nasdaq, care regrupează acţiunile companiilor din sectorul tehnologiei.

'Credem că acest episod este un alt indiciu al unor probleme de natură sistemică la Facebook', a declarat Brian Wieser, analist la firma americană de brokeraj Research Group, care are deja o recomandare de vânzare pentru acţiunile Facebook, care au crescut cu 60% anul trecut. Wieser susţine că riscurile de reglementare pentru Facebook se vor intensifica, iar utilizarea datelor în scopul publicităţii va fi supusă unor riscuri mai mari decât în trecut.

Cambridge Analytica, acces inadecvat

Conform unei anchete realizate de New York Times şi The Observer, ediţia de duminică a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiză de date Cambridge Analytica a obţinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

În replică, Facebook a 'suspendat' Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. Facebook a suspendat, de asemenea, accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şef al Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

[citeste si]

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, 'thisisyourdigitallife', se afişa pe Facebook ca 'aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi'. Ea le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat această aplicaţie, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.

Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a 'încălcat regulile platformei' transmiţând aceste date către Cambridge Analytica şi lui Christopher Wylie. Însă responsabilii reţelei nu au explicat niciodată cum au fost ele obţinute sau utilizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel