Facebook: Noi reguli în distribuirea conținutului pe rețeaua de socializare. Poziția lui Zuckerberg
Cea mai mare rețea socială din lume a prezentat o soluție privind gestionarea conținutului care este distribuit: crearea unui consiliu independent de supraveghere, similar unei instanțe supreme de justiție care să modereze materialele publicate.
Facebook a prezentat modul în care comitetul de supraveghere a conținutului, ale cărui decizii nu pot fi răsturnate de companie, va funcționa într-un statut final. Compania mai are alte detalii de rezolvat, însă lansarea acestei decizii semnalează că Facebook intenționează să avanseze cu planurile sale.
Totuși, Facebook va trebui să demonstreze publicului că consiliul de administrație este cu adevărat independent și că poate proteja confidențialitatea utilizatorilor, deoarece noul organism va gestiona unele dintre cele mai controversate decizii.
Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a declarat că deciziile consiliului de administrație vor fi definitive.
,,Decizia consiliului de administrație va fi definitivă, chiar dacă eu sau oricine de la Facebook nu suntem de acord cu aceasta", a scris Zuckerberg. Deciziile consiliului vor fi fundamentate de valorile noastre, explicate rațional, deschis și într-un mod care protejează confidențialitatea utilizatorilor."
Consiliul va fi format din cel puțin 11 membri până la 40 de membri, în conformitate cu statutul. Facebook va selecta un grup de copreședinți care, la rândul lor, vor selecta candidații pentru consiliu.
Facebook intenționează să selecteze primul grup de membri ai consiliului până la sfârșitul acestui an, iar anul viitor, vor începe audierile cazurilor prezentate de companie. Utilizatorii rețelei sociale vor putea apela la consiliu în primele șase luni ale anului 2020. Consiliul de supraveghere Facebook va acorda prioritate cazurilor semnificative, ceea ce înseamnă că afectează un număr mare de oameni, alimentează dezbaterile publice sau amenință siguranța sau egalitatea utilizatorilor.
Consiliul va putea face recomandări de politici către Facebook, care ar putea afecta toți utilizatorii rețelei. Facebook are 2,4 miliarde de utilizatori lunari activi în întreaga lume. Compania a spus că va urma deciziile consiliului de administrație, chiar dacă nu este de acord cu rezultatul, cu excepția cazului în care acest lucru ar încălca legea.
Formarea unui consiliu de Facebook vine într-un moment în care rețeaua a fost acuzată că a suprimat discursul conservator, pe care compania îl neagă. În același timp, a fost pusă sub presiune să întreprindă mai multe măsuri pentru a combate discursul instigator la ură, dezinformarea sau alt conținut ofensator. Anul acesta, Facebook s-a confruntat cu critici, după ce a decis să nu elimine un videoclip al președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, care a făcut-o să pară beată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News