Facebook este un spațiu public, nu privat - decizia unei Curți de Apel
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp

Pagina de Facebook reprezintă un spațiu public, nu privat, iar cine aduce atingeri de orice fel va răspunde prin amendă contravențională, potrivit deciziei Curții de Apel Târgu Mureș.  

Într-o cauză judecată în contencios administrativ, Curtea de Apel Târgu Mureș a decis că Facebook-ul este un spațiu public. Cazul este o premieră în România. Situații similare au fost judecate și în alte state europene.

În timpul protestelor din iarna lui 2012, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureș, a postat pe contul de Facebook mesajul: "Arbeit macht frei - asta să înțeleagă protestatarii".

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat și l-a sanctionat pe Munteanu cu amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei. CNCD a motivat că "fapta constituie o propagandă naționalistă care aduce atingere demnității umane și creează o atmosferă degradantă, umilitoare și ofensatoare îndreptată împotriva grupului de protestatari", informează hotnews.ro.

Munteanu a atacat hotărârea în instanță, considerând-o nelegală. Printre motivle invocate în favoarea sa, Munteanu a menționat că Facebook-ul, platforma unde a postat mesajul incriminat, ar fi spațiu privat, nu public. Instanța a respins contestația fostului director de cabinet, argumentând că utilizarea în sine a afirmației "Arbeit macht frei" într-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimării unei opinii provoacă asocierea acesteia cu sentimente de dispreț, repudiere, intoleranță, așa încat, reclamantul nu poate susține că a acționat fără vinovăție.

Pronunțată pe 17 ianuarie 2013, hotărârea poate fi atacată în recurs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel