Fabrica de Bere Griviţa ajunge complex de lux. Aici se făcea cea mai bună bere din lume
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Antena 1/ Cum va arăta Fabrica de Bere Grivița
foto Antena 1/ Cum va arăta Fabrica de Bere Grivița
Fosta fabrică de bere Grivița va fi ”resuscitată” și transformată într-un complex de lux, cu apartamente, restaurante și spații comerciale. 

Se spune că aici s-a produs cea mai bună bere din lume. Acum, clădirile monument istoric vor fi readuse la viață, dar orientate spre o destinație complet diferită, ce doar va purta amprenta trecutului. 

Fabrica de Bere Luther Griviţa a fost fondată în 1869. A produs cea mai bună bere din lume, medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Era furnizorul de bere al Casei Regale. Producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia de bere din România. Însă acele vremuri au apus. 

”În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle”

În 1948, Fabrica de Bere Griviţa a fost naţionalizată. A fost închisă definitiv în 2005. 

”Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist îmbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare” spune Maria Mocanu, fostă angajată a fabricii, conform Observator

Din fabrică, au mai rămas doar zidurile. Un investitor străin vrea să transforme clădirea într-un complex de lux. 

Ce se întâmplă cu cele trei clădiri monument istoric

Conform sursei citate, cele trei clătiri monument istoric care au supraviețuit (mălţăria, orzăria şi corpul administrativ) vor fi restaurate. Aici vor fi 31 de spaţii de locuit, un restaurant, o cafenea, spaţii culturale şi un muzeu. 

Managerul de proiect a explicat, pentru sursa citată, că ”Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale”. 

În fosta clădire administrativă vor fi birouri şi un restaurant. Iar în clădirea orzăriei va fi muzeu şi tot acolo va fi refăcută şi o instalaţie de bere: ”Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete”. 

Un bloc de lux, de 12 etaje, lângă fabrică. Prețuri și de peste 300.000 de euro

Lângă fabrică, se construiește deja un bloc de 12 etaje. Aici, apartamentele pornesc de la prețul de 160.000 de euro fără TVA. Sunt apartamente care depășesc ușor chiar și 300.000 de euro. 

Investitorul străin care readuce la viață fabrica de bere a plătit până acum 22 de milioane de euro doar pentru a începe lucrările de consolidare la una dintre clădiri și pentru ridicarea noului bloc - pentru care aşteaptă de 2 ani prelungirea autorizaţiei de construcţie de la Primăria Capitalei.

”Clădirea nouă nu face decât să finanţeze monumentele. Fără clădirea nouă, monumentele nu recuperează investiţia decât după mulţi ani” mai precizează managerul de proiect. 

De la momentul autorizării, investitorul spune că în cel mult 3 ani, proiectul va fi gata. 

Citește și: Ce este casa pasivă, pentru care costurile de încălzire sunt de 10 ori mai mici. Se construiește după Soare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel