F1: Ferrari, prima victorie acasă după 5 ani, prin Leclerc
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ferrari a obținut prima sa victorie pe teren propriu din 2019 la Marele Premiu al Italiei, unde pilotul Charles Leclerc a reușind să țină în frâu mașinile McLaren.  

Diferența pentru Leclerc a fost decizia echipei de a-l face să efectueze doar o singură oprire la boxe, comparativ cu cele două opriri pentru echipa McLaren formată din Oscar Piastri și Lando Norris, scrie Reuters.

Norris a început din pole position și a fost în cele din urmă depășit de colegul său de echipă, Piastri având controlul cursului pentru o mare parte a traseului.

Însă, a doua oprire la boxe pentru fiecare dintre ei, cu aproximativ 20 de tururi înainte de final, le-a oferit lui Leclerc și colegului său de echipă Carlos Sainz - care folosea și el strategia opririi unice - șansa de a prelua conducerea în ultimele tururi ale cursei de la Monza, Italia.

Sainz, care a împlinit 30 de ani duminică, nu a reușit să-și mențină poziția din cauza anvelopelor uzate și a fost depășit de mașinile McLaren. Leclerc a terminat cu 2,6 secunde înaintea lui Piastri, obținând a doua sa victorie a sezonului, adăugând acest titlu la victoria de la Marele Premiu al Monaco-ului.

„Sunt cele două curse pe care vreau să le câștig anual”

„Monaco și Monza sunt cele două curse pe care vreau să le câștig în fiecare an”, a spus Leclerc, care este din Monaco. „Evident că vreau să câștig cât mai multe curse posibile, curând Campionatul Mondial de F1, dar acestea sunt două dintre cele mai importante curse ale sezonului și am reușit să le câștig anul ăsta. Este atât de special!”.

Aceasta a fost a doua victorie a lui Leclerc la Marele Premiu al Italiei, cu Piastri, Norris, Sainz și Lewis Hamilton completând primele cinci locuri.

"Este un sentiment incredibil," a spus Leclerc. „De fapt am crezut că prima oară va fi un sentiment unic și a doua oară, dacă ar fi existat, nu ar mai fi așa de special, dar Dumnezeule... am avut niște emoții în ultimele tururi la fel ca în 2019”, a adăugat campionul.

Strategia riscantă a meritat

Dacă ar fi fost încă un tur sau două, Leclerc și anvelopele sale uzate s-ar putea să nu fi reușit să se mențină în frunte. Cu șapte tururi rămase, avansul său era de 11 secunde, iar cu cinci tururi înainte de final, acesta era de 8,3.

McLaren a pierdut ocazia de a depăși Red Bull în clasamentul constructorilor, dar s-a apropiat la opt puncte, față de 30.

Max Verstappen de la Red Bull a terminat pe locul șase.

De asemenea, duminică, pilotul Haas Kevin Magnussen a fost sancționat cu o interdicție de o cursă după ce a fost evaluat cu puncte de penalizare pentru o coliziune cu Pierre Gasly de la Alpine. Adăugate la punctele sale de penalizare anterioare, totalul punctelor lui Magnussen a declanșat sancțiunea. El va lipsi de la Marele Premiu al Azerbaidjanului, programat pentru 15 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel