Extremiștii polonezi vor pace între AUR și partidul lui Orban. Dacă vor eșua, amenință să schimbe familia europeană
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Partidul suveran polonez Lege și Justiție (PiS) analizează posibilitatea de a ieși din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), conform unor surse interne citate de agenția italiană de presă ANSA.

Această opțiune vine într-un moment tensionat, în ajunul Summit-ului unde se va discuta despre numirile liderilor Uniunii Europene.

ECR, condus de facto de premierul italian Giorgia Meloni, a acceptat recent în rândurile sale partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Miercuri, este programată întâlnirea de fondare a grupului ECR în Parlamentul European, un moment crucial pentru viitorul colaborării dintre PiS și ECR.

Deși acordul cu Frații Italiei (FdI), partidul Giorgiei Meloni, rămâne o prioritate pentru PiS, liderul partidului polonez, Jarosław Kaczyński, ar fi înclinat spre o eventuală ruptură, reflectând tensiuni interne în cadrul PiS.

Partidul suveranist polonez, care a obținut douăzeci de parlamentari europeni la ultimele alegeri, dorește să își extindă colaborările politice. În acest sens, PiS își propune să colaboreze atât cu Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, care face parte din grupul Identitate și Democrație (ID), cât și cu Fidesz, partidul premierului maghiar Viktor Orban. Fidesz, în legislatura precedentă, a trecut de la apartenența la Partidul Popular European (PPE) la statutul de non-membru.

Totuși, integrarea Fidesz în ECR pare improbabilă din cauza conflictului cu AUR, legat de problema minorității maghiare din România, ceea ce complică și mai mult situația politică internă din cadrul ECR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel