Data actualizării:
Data publicării:

Extremiștii, divizați și la Bruxelles, nu doar în România: Le Pen vrea unirea lor. Propunere către Meloni

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

 În ajunul alegerilor europene, lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a lansat o invitație premierului Italiei, Giorgia Meloni, pentru a-și uni forțele și a crea un super-grup de dreapta, care ar deveni al doilea cel mai mare bloc de partide din Parlamentul European (PE).

Această mișcare strategică vine într-un moment în care se anticipează că extrema dreaptă va avea o evoluție semnificativă la alegerile din 6-9 iunie.

Le Pen a făcut această ofertă într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, declarând: „Acesta e momentul pentru a ne uni, ar fi cu adevărat util. Dacă vom reuși, vom deveni al doilea grup din Parlamentul European. Cred că nu ar trebui să lăsăm o astfel de ocazie să se irosească”. Meloni, care primește și atenția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a colabora cu Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, a răspuns că este deschisă la cooperare cu orice partid de dreapta.

În prezent, partidul Reuniunea Națională al lui Le Pen face parte din grupul Identitate și Democrație (ID), în timp ce Frații Italiei, partidul lui Meloni, este în grupul Conservatori și Reformiști Europeni (ECR). Apelul lui Le Pen vine la doar câteva zile după ce grupul ID a expulzat partidul de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) din cauza mai multor scandaluri.

În prezent, extrema dreaptă din Europa este împărțită în patru grupuri politice, iar una dintre întrebările majore ale acestor alegeri este cum se vor regrupa acestea după scrutin. Dacă toate aceste partide ar colabora – ceea ce pare improbabil – ar putea deveni a doua forță din Parlamentul European. Ultimele prognoze atribuie 68 de locuri pentru ID și 71 pentru ECR, totalizând 139 de deputați din cei 720 ai PE.

Printre cei care sunt dispuși să se alăture unei mari grupări de dreapta se numără și fostul premier polonez Mateusz Morawiecki de la partidul conservator PiS din ECR, iar premierul ungar Viktor Orbán ar putea alătura partidul Fidesz acestui grup după alegeri. Totuși, aceste alianțe sunt vulnerabile la târguri și dezacorduri post-electorale. De exemplu, cehii și românii din ECR nu vor să fie colegi cu naționaliștii unguri pro-Kremlin.

Chiar dacă excluderea AfD a afectat grupul ID, aceasta i-a deschis noi oportunități lui Le Pen. Partidul său și AfD au fost mereu considerate prea extremiste pentru a coopera efectiv. Cooperarea cu Meloni ar putea reprezenta un dublu câștig pentru Le Pen, consolidându-și influența în Parlamentul European și apropiindu-se de dreapta consacrată, un avantaj pentru alegerile din 2027 din Franța.

Meloni a declarat că nu exclude acceptarea ofertei lui Le Pen și a afirmat că principalul său obiectiv este să construiască o majoritate alternativă la cea care a guvernat în ultimii ani. „Principalul meu obiectiv e să construiesc o majoritate alternativă la cea care a guvernat în ultimii ani. O majoritate de centru-dreapta, cu alte cuvinte, care să trimită stânga în opoziție în Europa,” a declarat Meloni la Rai TV.

Aceasta a precizat că nu este dispusă să facă parte dintr-o majoritate în care să fie implicată și stânga, dar este deschisă la alte colaborări posibile: „Legat de orice altceva, vom mai vedea.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel