Data publicării:

Expunerea la anumite pesticide crește riscul de a dezvolta cancer, potrivit unui studiu

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @comzeal
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @comzeal
În unele cazuri, creșterea incidenței tumorilor este similară cu cea cauzată de fumat. Atunci când mai multe produse sunt combinate, riscul este și mai mare.

Contaminarea provocată de industrie și agricultură poate avea consecințe grave asupra sănătății umane, așa cum au demonstrat numeroase studii. De exemplu, un studiu recent a descoperit că expunerea la contaminarea cu pesticide în zonele apropiate centrelor de producție agricolă poate crește riscul de a dezvolta cancer la fel de mult ca fumatul.

Concret, autorii acestui studiu, publicat în revista specializată Frontiers in Cancer Control & Society, au identificat legături puternice între prezența pesticidelor în mediu și apariția leucemiei, limfomului non-Hodgkin, cancerului de vezică urinară, cancerului de colon, cancerului pulmonar și cancerului pancreatic, precum și între diferite combinații de tumori.

Risc și pentru zonele învecinate

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au luat în considerare datele despre utilizarea pesticidelor colectate de Serviciul Geologic al Statelor Unite și incidența locală a cancerului, precum și incidența fumatului și alți factori care influențează riscul de cancer. Aceștia au comparat creșterile în incidență cu cele asociate fumatului, bine documentate în literatura de specialitate.

Astfel, s-au constatat că în state precum Iowa, Nebraska sau Missouri s-au găsit cele mai semnificative conexiuni între utilizarea pesticidelor și riscul de cancer, cu o legătură clară cu producția de porumb din aceste zone. De asemenea, au existat focare asociate cu producția de fructe în Florida și California.

În mod interesant, riscul nu se limita la zonele cu activitate agricolă intensă, ci se extinde și în zonele învecinate care sunt contaminate prin cursurile de apă sau fluxul de aer. Un alt aspect important a fost că, deși utilizarea unor pesticide individuale a fost legată de un risc crescut de anumite tipuri de cancer, amestecurile acestor produse (așa cum sunt de obicei aplicate culturilor) cresc semnificativ șansele de a dezvolta tumori.

În ceea ce privește produsele individuale, studiul a descoperit că utilizarea frecventă a glifosatului (Roundup) este asociată cu un risc mai mare de toate tipurile de cancer, inclusiv cancer de colon și cancer pancreatic.

De asemenea, utilizarea imazetapirului a fost asociată cu toate tipurile de cancer, inclusiv cancerul de colon și cancerul pulmonar. Metolaclor, s-metolaclor și combinația acestora au fost constant legate de o incidență mai mare a cancerelor de colon și pancreatic, precum și de o incidență generală mai mare a cancerului.

Alte asocieri includ atrazina, legată de toate tipurile de cancer și în special de cancerul de colon; boscalid, asociată cu o incidență crescută a leucemiei, limfomului non-Hodgkin și cancerului pancreatic, precum și cu mici creșteri în incidența cancerului pulmonar; dimetomorf, asociat cu un risc mai mare de leucemie și limfom non-Hodgkin și cu mici creșteri în riscul de cancer de colon; dicamba, legată de un risc mai mare de cancer de colon și pancreatic; dinotefuran, asociat cu rate mai ridicate de leucemie și limfom non-Hodgkin; și dimetenamid, cu o ușoară creștere a riscului de cancer de vezică (și, în combinație cu P-dimetenamid, cu o creștere semnificativă a riscului de tumori pancreatice).

Reevaluarea Utilizării Pesticidelor

Realitatea este că pesticidele sunt unelte esențiale ale agriculturii moderne, iar la nivel global, securitatea alimentară a majorității populației depinde de ele.

De aceea, autorii studiului nu se așteaptă ca cercetarea lor să ducă la o oprire imediată a utilizării pe scară largă a pesticidelor, ci mai degrabă ca dovezile prezentate să servească drept bază pentru reevaluarea strategiilor de utilizare, identificarea zonelor vulnerabile și stimularea cercetării unor substanțe mai puțin dăunătoare.

În același timp, ei subliniază necesitatea conștientizării riscurilor și gestionării expunerii, precum și inițiativelor de abordare a acestor probleme și educație privind utilizarea pesticidelor. Acest lucru este deosebit de important, spun ei, în zonele rurale care de obicei au un acces mai slab la astfel de resurse, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel