Expoziţie de fotografie-document din timpul demolărilor din Bucureştiul anilor '80 - deschisă la Universitatea de Arhitectură
O expoziţie de fotografie-document din arhiva personală a prof. dr. arh. Ioan Lucăcel, care prezintă imagini realizate în timpul demolărilor din Bucureştiul anilor '80, a fost deschisă joi în Sala Frescelor de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu".
Surprinse chiar de către arhitect în perioada demolărilor masive pentru sistematizare din Capitală în vederea construirii Centrului Civic în Cartierul Uranus şi în zona Moşilor-Olari, fotografiile au menirea de a rememora pierderile patrimoniului arhitectural, dar şi poveştile comunităţii locale, scrie Agerpres.
La vernisaj, profesorul Ioan Lucăcel a prezentat o serie de diapozitive cu imagini ilustrând momente dramatice ale demolării sau relocării unor monumente ale Capitalei, printre care: Hala Unirii, Spitalul Brâncovenesc, Mănăstirea Antim, Teatrul de Operetă, clădiri locuite de Alexandru Odobescu, Constantin Argetoianu şi alte personalităţi din epoca interbelică, ansamblul Mihai Vodă, unde funcţionau Arhivele Statului, bisericile Tămăduirii, Schitul Maicilor şi Olari.
El a spus că în perioada 1977 - 1989 au fost demolate clădiri de pe 5 kilometri pătraţi, în 12 ani fiind delocaţi 40.000 de oameni. Tot atunci au fost translate opt biserici, alte 20 fiind demolate, alături de şase sinagogi şi case de rugăciuni.
"Au dispărut reliefuri, cum s-a-ntâmplat la Uranus, situri arheologice, zeci de străzi, cartiere, mai mult mai puţin bogate, pentru ca aroganţa acestei puteri să facă tot ceea ce dorea", a precizat arhitectul.
Intitulată "Demolări 1980", expoziţia face parte din proiectul cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă, finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii şi realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", prin Centrul Expoziţional Documentar, în parteneriat cu Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România.
Documentarea fotografică a dispariţiei zonei istorice de pe locul şi din împrejurimile actualei Case a Poporului, dar şi din alte zone ale oraşului a fost făcută de către oameni din medii diverse: arhitecţi, istorici, chiar şi un scriitor - Bujor Nedelcovici, ale cărui fotografii au fost prezentate în expoziţia anterioară, din cadrul proiectului "În Ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus", care au fost publicate în diverse albume.
Agenţia Naţională de Presă Agerpres este partener media al evenimentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News