Expoziţia foto-documentară «Iaşi – capitală de război», la Veneţia
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Luni, 12 iunie 2017, începând cu orele 18.00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Cannaregio 2211, 30121 Venezia), va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare «Iaşi – capitală de război».

Luni, 12 iunie 2017, începând cu orele 18.00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Cannaregio 2211, 30121 Venezia), va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare «Iaşi – capitală de război». Expoziţia este rodul colaborării dintre Institutul român de la Veneţia cu Muzeul Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi şi Departamentul de Istorie a Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi.

Expoziţia îşi propune să refacă, prin imagini şi fragmente de memorie, experienţa anilor războiului într-unul din oraşele istorice ale României devenit capitală în perioada 1916–1918, fiind deopotrivă un proiect de cercetare şi un mijloc de interacţiune a publicului cu trecutul şi prezentul. Expoziţia prezintă publicului veneţian fotografii cu aspecte din Iaşul de acum un veac, imagini de front, imagini ale refugiului, clădiri simbol ale oraşului, viaţa de zi cu zi şi personalităţi ale epocii.

De asemenea, este realizată o scurtă incursiune în Iaşul de dinainte de 1916, dar şi de după 1918, pentru a marca evoluţiile şi diferenţele. Fotografiile, selectate de la Arhivele Naţionale ale României, Academia Română şi Muzeul Militar Naţional sunt însoţite de comentarii şi fragmente de memorii pentru a introduce mai bine vizitatorul în atmosfera epocii şi pentru a-l familiariza cu trăirile contemporanilor. De asemenea, sunt prezente în expoziţie articole de presă, documente din arhivele ieşene, fragmente din memorialistica vremii, cărţi poştale, care vor putea oferi o imagine complexă a Iaşului din perioada 1916–1918.

Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 10 iulie 2017, de marţi până duminică în intervalul orar 16–20. Intrarea este liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel