Expoziția ANATOMIA RESTAURĂRII. Opere de artă din patrimoniul MNAR
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
În perioada  17 decembrie 2016 – 2 aprilie 2017,  Muzeul Național de Artă al României vă invită să vizitați la parterul Galeriei Naționale expoziția „ Anatomia Restaurării. Opere de artă din patrimoniul MNAR ”, prima de acest fel din ultimii 25 de ani.  

Expoziţia aduce în prim plan importanța restaurării atât în viața muzeului în general cât și în cea a fiecărei opere de artă în parte. Cu acest prilej, publicul va putea urmări diversele etape ale procesului de restaurare, de la investigațiile premergătoare până la redobândirea aspectului originar al unei lucrări prin raportare la principiile generale de restaurare, la lucrările originale și la documentațiile aferente acestora, dar și prin intermediul unor scurte filme documentare realizate în cadrul celor 8 laboratoare specializate ale muzeului. Acestora li se adaugă un film documentar produs de TVR despre evenimentele din 1989 care surprinde starea Muzeului de Artă și a patrimoniului său, ambele grav afectate în ultimele zile de decembrie ale acelui an.

Din miile de lucrări restaurate de-a lungul anilor în laboratoarele muzeului au fost selecționate 80, ilustrative pentru toate genurile artistice, de la pictură, sculptură, grafică, la textile și arte decorative europene și orientale.

Un accent special este dat de scenografia expoziţională, inspirată de metafora unui spital de campanie în care lucrările de artă sunt îngrijite şi vindecate. Aceasta a fost realizată de echipa de arhitecţi Abruptarhitectura.

Program evenimente 

În acest interval publicul este invitat să participe la un bogat program de evenimente.

Vizite ghidate tematice conduse de specialişti restauratori pentru grupuri de maximum 25 de personae, orele 11.00: 19 ianuarie (restaurare rame); 2 februarie (restaurare pictură de şevalet); 9 februarie (restaurare lemn/sculptură); 16 februarie (restaurare textile); 2 martie (restaurare ceramică); 16 martie (restaurare tempera); 23 martie (restaurare grafică).

Conferințe susținute de specialiști restauratori: sâmbătă, 14 ianuarie, orele 11.00Etapele restaurării lucrării ,,Poliţă" din Colecţia Marcu Beza (Cornelia Negoci - restaurator lemn); sâmbătă, 28 ianuarie, orele 11.00Materiale și tehnici. De la fibra naturală la restaurarea obiectului de artă textilă (Raluca Căşaru - restaurator textile); sâmbătă, 11 februarie, orele 11.00Specificul restaurării picturii orientale (Andreia Teodorescu -  restaurator grafică); sâmbătă, 25 februarie, orele 11.00Situaţii dificile în procesul de restaurare ceramică (Oana Solomon - restaurator ceramică); sâmbătă, 11 martie, orele 11.00  – Restaurarea unei tapiserii din patrimoniul MNAR (Luiza Gherghinescu – restaurator textile); sâmbătă, 25 martie, orele 11.00Pierdut și regăsit. Detaliile și rolul lor în viața unor tablouri de Tintoretto, Vasari, Luca Giordano (Sorina Gheorghiţă, Ioan Sfrijan – restauratori pictură).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel