Data publicării:

Exporturile de produse farmaceutice elvețiene către Rusia au crescut vertiginos

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Elveția a exportat în Rusia mărfuri în valoare de 2,94 miliarde de euro între martie 2022 și februarie 2023.

Deși comerțul elvețian cu Rusia s-a oprit în multe sectoare cheie, în special mașini și ceasuri, exporturile de produse farmaceutice au înregistrat un nivel record, a scris ziarul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, după ce a analizat cifrele Oficiului Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei, potrivit Euractiv.

Medicamentele sunt considerate bunuri umanitare și sunt scutite de sancțiuni.

În perioada martie 2022 și februarie 2023, valoarea mărfurilor elvețiene exportate în Rusia a fost de 2,9 miliarde de franci elvețieni (2,94 miliarde de euro), în scădere față de cele 3,5 miliarde de franci elvețieni din perioada precedentă anului 2022.

”Având în vedere lista lungă de mărfuri care nu mai pot fi expediate în țara aflată în război cu Ucraina, impactul pare extrem de mic”, a sublinat săptămânalul ZZ am Sonntag.

Neutralitatea Elveției și exportul de medicamente 

Exporturile de produse farmaceutice au crescut cu aproximativ 40%, de la aproximativ 1,4 miliarde de franci elvețieni, la aproximativ 2 miliarde de la începutul războiului și acum reprezintă aproximativ o treime din toate exporturile elvețiene către Rusia.

Elveția găzduiește multe companii farmaceutice mari, inclusiv Novartis și Roche.

NZZ am Sonntag a citat compania Novartis care a declarat: ”Vânzările în Rusia au fost determinate de o serie de factori, inclusiv afluxul de pacienți care au întârziat tratamentul medical din cauza pandemiei”, a adăugat compania, referitor la război.

În ciuda onorării sancțiunilor UE împotriva Rusiei, poziția militară de lungă durată a Elveției este una de neutralitate strictă. Dar problema a fost aprig dezbătută de când războiul pe scară largă a revenit în Europa. În ciuda presiunilor din partea Kievului și a aliaților săi, Elveția a refuzat până acum să permită țărilor care dețin armament de fabricație elvețiană să le reexporte în Ucraina.

Citește și: Elveția rămâne neutră și blochează furnizarea de tunuri antiaeriene către Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel