Exporturile agroalimentare ale UE, date de ultimă oră
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
grau
grau
Valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a ajuns în mai 2017 la 11,5 miliarde de euro, fiind cu 9% mai mare faţă de perioada similară din 2016, precizează EFE.

Cele mai mari creşteri lunare ale exporturilor de produse agroalimentare au fost înregistrate în schimburile cu SUA (122 milioane de euro în plus), China (105 milioane de euro), Japonia (88 milioane de euro) şi Hong Kong (79 milioane de euro).

De asemenea, exporturile spre Rusia de produse UE care nu sunt vizate de embargoul introdus de Moscova au crescut cu 75 de milioane de euro. În schimb, au scăzut vânzările de produse agroalimentare ale UE pe piaţa din Africa de Nord, în special în Maroc, cu 80 milioane de euro, Algeria, cu 37 milioane euro, şi Egipt, cu 33 milioane de euro. Pe sectoare, cea mai mare creştere a exporturilor s-a înregistrat în cazul vinurilor, cu 185 milioane de euro mai mult sau 22%, produse alimentare pentru nou născuţi, cu 150 de milioane de euro mai mult sau 28,7%, şi lapte praf, cu 147 milioane de euro mai mult sau 53,6%.

În schimb, au scăzut vânzările de grâu, cu 246 milioane de euro sau 44,3%, carne de porc, cu 58 milioane de euro mai puţin sau 12% şi alte cereale cu 16 milioane de euro mai puţin sau 12,7%. În ceea ce priveşte importurile de produse agroalimentare din afara blocului comunitar, acestea au crescut cu 13% sau 1,247 miliarde de euro în luna mai 2017 comparativ cu luna mai 2016, până la 10,7 miliarde de euro.

În termeni de valoare, cel mai mult au crescut importurile de produse agroalimentare din SUA, Indonezia, Ucraina şi Australia, în timp ce importurile din Brazilia, Ghana şi Camerun au înregistrat cele mai mari scăderi. Pe categorii de produse, cele mai mari creşteri ale importurilor s-au înregistrat la oleaginoase, ulei de palmier, fructe tropicale şi cafea boabe. Pe de altă parte, importurile de boabe de cacao au înregistrat cea mai mare scădere, notează Agerpres. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel