Explozii auzite la Kiev. Drone ruseşti, explodate deasupra oraşului
Mai multe explozii au fost auzite joi la Kiev, după o noapte de atacuri cu drone asupra capitalei Ucrainei, relatează AFP.
Un jurnalist AFP a văzut o dronă pe care apărarea antiaeriană încerca să o doboare, în timp ce administraţia militară de la Kiev a indicat că "apărarea antiaeriana este în acţiune".
Explozii au fost auzite în capitala ucraineană Kiev şi în alte oraşe încă de la primele ore ale zilei de joi, au anunţat oficiali şi media, în timp ce unele autorităţi locale au raportat activarea apărării antiaeriene, notează Reuters.
Rusia a bombardat în mod constant Ucraina din octombrie anul trecut, lovind diverse ţinte. Ultimele explozii au fost raportate la mai puţin de 24 de ore după ce Kievul a anunţat că 21 de persoane au murit într-un atac al Rusiei asupra oraşului Herson, scrie Agerpres.
Zelenski cere NATO să asigure Ucraina că va fi acceptată după războiul cu Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi să primească un mesaj foarte clar din partea NATO că ţara sa va putea intra în această Alianţă după război, relatează agenţiile DPA şi EFE.
"Suntem realişti. Ştim că nu vom intra în NATO în timpul războiului, dar dorim să obţinem un mesaj foarte clar că vom intra în NATO după război", a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună la Haga cu premierul olandez Mark Rutte şi cu premierul belgian Alexander De Croo.
Zelenski, care s-a declarat "convins" că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia, a cerut din nou mai multe arme occidentale "cât mai rapid posibil". El a insistat de asemenea ca aliaţii Kievului să ajute la reconstrucţia Ucrainei, deşi a admis că există "probleme legale" în ţările UE pentru a folosi în acest scop activele ruseşti îngheţate în virtutea sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea războiului contra Ucrainei.
Referindu-se la cererea lui Zelenski privind aderarea la NATO, premierul Mark Rutte a spus că ţara sa "sprijină ambiţiile Ucrainei pentru NATO" şi a precizat că lucrările pregătitoare ale summitului Alianţei, care se va desfăşura în iulie la Vilnius, includ eforturile pentru ca în declaraţia finală a reuniunii să se facă un "pas anume" în acest sens şi să nu mai fie reluate formule folosite la summiturile anterioare.
"Summitul NATO de la Vilnius poate deveni istoric", a spus în urmă cu două săptămâni Zelenski în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, venit atunci într-o vizită surpriză la Kiev. Este "important ca Ucraina să primească (la Vilnius) invitaţia corespunzătoare (...) Este momentul", a insistat preşedintele ucrainean.
Ca răspuns, Stoltenberg a reiterat sprijinul Alianţei faţă de ambiţiile ucrainene, dar a fost prudent asupra unui calendar de aderare. El a subliniat că prioritatea acum este ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia, amintind că, de când a început acest război în februarie anul trecut, Ucraina a primit din partea statelor occidentale un ajutor ce însumează peste 150 de miliarde de dolari, din care 65 de miliarde ajutor militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News