EXPLOZIE la uzina de armament din Băbeni. În camera în care a explodat mina nu trebuia să fie nimeni. A fost deschis un dosar PENAL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
EXPLOZIE la uzina de armament din Băbeni. Cel puțin 3 morți / Foto: Pixabay
EXPLOZIE la uzina de armament din Băbeni. Cel puțin 3 morți / Foto: Pixabay
O explozia a avut loc la Uzina Mecanică Băbeni.

UPDATE 4: Trei dintre victimele exploziei de joi, de la Uzina Mecanică Băbeni, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe Vâlcea, starea lor fiind stabilă, potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea.

"Sunt trei victime de sex feminin, toate trei au suferit politraumatisme în urma exploziei care a avut loc la Băbeni. O singură victimă este într-o situaţie mai complicată. Are fracturi la ambele braţe. Celelalte două au plăgi superficiale de la schije, care nu pun însă probleme. Toate trei sunt stabile. Au ajuns stabile la spital", a precizat Dan Ponoran, directorul SJU, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii ISU Vâlcea au precizat că cea de-a patra persoană a suferit doar un atac de panică, nemaifiind dusă la spital.

UPDATE 3: Procurorii vâlceni au deschis dosar penal în cazul exploziei de joi, de la Uzina Mecanică Băbeni, fiind efectuate cercetări pentru comiterea infracţiunilor de nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, potrivit Agerpres.

"La locul producerii exploziei s-a deplasat o echipă complexă compusă din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea, împreună cu un procuror din cadrul Secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care efectuează cercetarea la faţa locului. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică", se arată într-un comunicat transmis joi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

UPDATE 2: Sebastian Fârtat, prefect de Vâlcea, a anunțat că sunt trei răniți transportați la UPU Vâlcea, trei femei. Patru persoane au decedat. ”Mina se poziționează într-o încăpere, se închide ușa și se detonează dintr-o altă încăpere. Cei patru oameni care se aflau în încăpere nu aveau ce să caute acolo.” a spus prefectul. Astfel, se pare că este o eroare de procedură, pentru că în camera în care s-a detonat mina nu trebuia să fie nimeni. Ancheta urmează să lămurească cum s-a întâmplat totul. ”Informațiile sunt contradictorii” a precizat prefectul, care a mai spus că, ”din primele date, pare că procedura nu a fost respectată”. 

UPDATE 1:

ISU Vâlcea transmite că ar fi vorba despre 4 persoane decedate, trei bărbați și o femeie. 

Dan Pădureanu, directorul Ambulanței Vâlcea, a precizat la Digi24 că sunt și 4 răniți, conștienți, la fața locului intervenindu-se cu patru ambulanțe, iar victimele fiind transportate în aceste momente la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea.

Știrea inițială:

Trei persoane au murit şi alte două sunt în stare foarte gravă în urma unei explozii care s-a produs, joi, la Uzina Mecanică Băbeni, au anunţat reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, transmite Agerpres. Potrivit pompierilor vâlceni, explozia s-ar fi produs ca urmare a manevrării unei mine antipersonal. Explozia nu a fost urmată de incendiu. La fața locului intervin chiar în aceste momente mai multe forțe de ordine. ISU Vâlcea intervine cu un echipaj de Descarcerare, un SMURD, două ambulanţe de tip C, două de tip B şi un echipaj ASAS. Ulterior va fi deschisă o anchetă pentru a se stabili exact cum s-a produs deflagrația.

"În urma exploziei au rezultat trei persoane decedate, două inconştiente cu traumatisme. Se intervine cu un echipaj de Descarcerare, un SMURD, două ambulanţe de tip C, două de tip B şi un echipaj ASAS. Deflagraţia nu este urmată de incendiu.", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu. 

Incident similar și în 2019

Un incident similar a avut loc în 2019, la aceeași uzină mecanică.Atunci explozia la Uzina Mecanică Băbeni s-a produs din cauza unui element de submuniție, tânărul decedat lucrând în apropierea lui, potrivit ISU Vâlcea. Reprezentanții ISU Vâlcea au transmis atunci că tânărul care a murit în urma exploziei de la Uzina Mecanică Băbeni avea 22 de ani. Acesta era angajat al Uzinei.

Ttânărul lucra în apropierea unui element de submuniție care a explodat. Paramedicii SMURD au încercat să îl resusciteze pe tânăr, însă manevrele nu au avut rezultat. Din cauza șocului suferit, mama băiatului, o femeie de 52 de ani, a fost preluată cu o ambulanță și dusă la spital. În zonă au fost trimise un echipaj de pompieri cu o autospecială de intervenţie în caz de incendiu, un echipaj al SMURD şi o salvare a Serviciului Judeţean de Ambulanţă. În 2019 explozia a fost urmată şi de un incendiu, dar acesta a fost stins de personalul din uzină. De altfel, cei care au dat alarma atunci au fost chiar oamenii din fabrică care au sunat la 112 pentru a anunța cele întâmplate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel