VIDEO: Incendiu la Petromidia, în Năvodari. Persoana decedată avea 32 de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Un incendiu a avut loc astăzi, 2 iulie 2021, la Petromidia, în Năvodari.

UPDATE: Persoana care era dată dispărută a fost găsită fără viață, a anunțat prefectul Coșa. Alte cinci persoane sunt rănite. Bărbatul mort avea doar 32 de ani.

UPDATE: Sunt șase victime, anunță purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Anamaria Stoica

UPDATE: Referitor la victimele preluate de UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța: Au fost preluate la UPU Spital Clinic Județean de Urgență Constanța un număr de 2 victime cu arsuri. Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

UPDATE: „Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia-Năvodari, imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitate producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.

În acest moment, salvatorii intervin cu 3 autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de 9 autospeciale de stingere din Călărași, Ialomița, Tulcea și Brăila. Acestor forțe li se adaugă o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, 5 mașini de intervenție SMURD și 5 ambulanțe de la serviciul de Ambulanță Constanța”, a transmis premierul României, Florin Cîțu

Răspunsul companiei Petromidia

UPDATE:  „În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului”, informează reprezentanții companiei Petromidia, potrivit unui mesaj primit la redacție.

Declarațiile făcute de Raed Arafat în această după-amiază

UPDATE: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a făcut declarații despre victime. Din informațiile de la fața locului reiese că sunt șase victime, iar Arafat anunță că una dintre ele este dispărută.

Riscul de explozie este mult mai scăzut, mai spune Arafat, explicând totodată că lumea a fost îndrumată să evite totuși zona. ISU estimează că focul nu va fi stins nici până la noapte, a adăugat șeful DSU.

Video cu momentul exploziei, surprins de un turist care filma delfini

Ministerul Sănătății

„Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
• 1 victimă cu traumatism lombar 
• 1 victimă cu arsură la nivelul feței”, a transmis ministerul după explozie.

UPDATE: „Constanța - explozie urmată de incendiu la o rafinărie din localitatea Năvodari. Pentru gestionarea incidentului, la fața locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă. Din informațiile primite până la acest moment, 2 persoane ar fi rănite. Misiunea este in dinamică”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Planul roșu de intervenție a fost activat. „Update: pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție”, mai transmite IGSU.

Mesajul RO-ALERT: „ATENȚIE ATENȚIE ATENȚIE. La Petromidia zona Midia - Năvodari s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranța dvs., evitați zona pe o rază de 1.000 m, rămâneți în interiorul locuinței, închideți geamurile și nu vă expuneți la fum/noxe! ISU Constanța”.

Ce transmite ANM despre fumul gros emis de incendiu

UPDATE: Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare despre evoluţia norului de fum din zona Rafinăriei Midia, în intervalul orar 13.00 – 23.00. Norul de fum se va deplasa spre mare. La ora 13.00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului. La înălțimi de pe peste 30...40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nordvestică.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Petromidia-Năvodari, se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic - vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare)”, arată ANM, potrivit Mediafax.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis la rândul său că norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm, din primele măsurători ale Agenției Naționale de Meteorologie (ANM).

Știrea inițială

„Se pare că este vorba despre un incendiu. Nu pot să vă dau alte informaţii”, au transmis reprezentanții Petromidia pentru DC NEWS. În urma exploziei a fost înregistrată o victimă cu arsuri de căi aeriene și pe circa 45% din suprafața corpului, se mai arată din informațiile preliminare oferite de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Constanța. Focul și fumul puternic sunt vizibile atât in Mamaia, cât și din Corbu.

Persoanele din apropierea incidentului au primit avertizare de tip RO-ALERT în legătură cu pericolul de noxe. Cei care se află pe o rază de 1000 metri în jurul rafinăriei sunt rugați să părăsească zona, iar localnicii sunt îndemnați să închidă ferestrele. „Situația nu este de natură să afecteze circuitul turistic sau viața turiștilor”, a transmis prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, la Digi 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel