EXPLOZIE BEIRUT. Ce spune Chirieac după ”CUTREMURUL” care a ZGUDUIT țara
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Marți, o explozie masivă a zguduit orașul Beirut, capitala Libanului. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect, oferind detalii prețioase. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat marți, la Antena 3, în cazul exploziei din Beirut, că „deocamdată, din ce am văzut în presa internațională, s-a pornit de la ideea că un vapor cu artificii ar fi explodat în portul Beirut”.

Între timp însă, spune analistul politic Bogdan Chirieac, se vorbește și despre „decizia tribunalului privind uciderea fostului premier Rafik Hariri și că o a doua explozie ar fi avut loc lângă reședința familiei lui Rafik Hariri, ucis în 2005”. 

Un tribunal ONU urma să dea verdictul în proces.

Bogdan Chirieac a amintit în acest context și de relația pe care fostul prim-ministru o avea cu țara noastră. „Rafik Hariri era un bun prieten al României, a fost și la București, s-a întâlnit cu Adrian Năstase”, a declarat Bogdan Chirieac. 

„Dacă cineva dorește să dea foc Libanului, atunci vom avea o problemă de consistența celei care e acum în Siria”, a mai spus analistul de politică externă. 

Bogdan Chirieac a mai spus că „la ce ne uităm acum, o bună parte a orașului Beirut a fost aruncată în aer. Nu este o explozie întâmplătoare, înțeleg că pe sute de metri, se spune deocamdată, clădirile au fost rase de pe fața pământului. De asemenea, înțeleg că bilanțul se duce acum la 1000 de morți și răniți”.

Sunt reacții la nivel înalt: Israel, Statele Unite

Totodată, analistul de politică externă a subliniat faptul că „sunt reacții la nivel înalt: Israel, Statele Unite. Israelul dezminte ceea ce s-a spus după șocul inițial și anume că ar fi fost un atac al Israelului. Spune că nu are nimic de-a face”.

„Beirutul este al nimănui. Este un spațiu liber, un fel de free-zone din punct de vedere politic și mai ales economic. Influența cea mai mare acum, în Liban, o are Iranul. A fost o dispută între Iran și Arabia Saudită (...) Libanul are foarte multe prosperitate. Din nefericire, cineva, undeva, a hotărât că lucrurile nu mai pot rămâne așa. Eu nu exclud că, dacă este un atac, să înceapă un nou conflict aici, în coasta Europei. Văd că lupta pe Mediterană este acerbă”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac. 

Experții pe care i-a consultat Bogdan Chirieac spun că „jocul este pe Libia, mare producător de petrol, o țară care nu mai există după eliminarea lui Gaddafi”. 

„Bine ar fi fost să fie un accident, nu un atentat. În Beirut trăiesc 22 de comunități religioase. În multe zone, acele comunități sunt în război foarte deschis”, a mai spus Chirieac la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel