Data publicării:
Explozia pagerelor din Liban, explicată de profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași: Nu are legătură cu tehnica
Detonarea pagerelor din Liban, care a provocat mii de victime, a stârnit dezbateri la nivel global. Pe platformele sociale și în presă, au început să se răspândească speculații despre cum precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost convertite în dispozitive periculoase.
Teoria predominantă sugerează că serviciile de informații israeliene (Mossad) ar fi pus la cale o acțiune în cadrul căreia mii de pagere folosite de liderii grupării teroriste Hezbollah ar fi detonat simultan. Până în momentul publicării acestei știri, autoritățile israeliene nu au furnizat nicio informație legată de acest subiect.
Nu se știe încă metoda prin care s-a reușit detonarea sincronizată, însă teoria că acest incident ar fi avut loc doar din cauza bateriilor dispozitivelor devine tot mai puțin credibilă. Specialiștii sugerează mai degrabă că un transport sau procesul de producție a fost interceptat, iar în pagere au fost introduse mici dispozitive explozive, declanșabile ulterior de la distanță. În acest context, mulți s-au întrebat dacă o explozie de acest tip ar fi posibilă și în cazul telefoanelor mobile.
Un grup de profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iași a discutat despre explozia pagerelor, oferind cititorilor câteva posibile ipoteze de analiză.
În pagere a fost inserat un mic dispozitiv
Prof. Radu-Florin Damian, de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, crede că teoria privind explozia bateriilor este una dintre cele mai „slabe” ipoteze vehiculate.
„Dacă ar fi explodat pe o perioadă de 10 ani, era posibil să aibă legătură cu tehnica. Adică, dacă anumite baterii nu au fost fabricate corespunzător, ele pot lua foc sau chiar exploda, în timp. Dacă au explodat simultan, nu are legătură cu tehnica, ci cu altceva, despre care nu pot spune sigur. Poate fi o tehnologie a serviciilor secrete, poate. Din punct de vedere tehnic, anumite tipuri de baterii «înmagazinează energie», iar dacă nu sunt bine realizate, pot lua foc sau exploda, dar nu atât de multe în același timp”, a precizat profesorul.
Dănuț Burdia, din cadrul aceleiași facultăți, a explicat ce fel de mesaje pot fi transmise către pagere, tipurile acestora și modul în care s-ar fi putut produce explozia.
„Mesajul este transmis către pager prin intermediul unui semnal radio. Pagerul decodează semnalul radio, din care extrage mesajul transmis, care poate fi afișat ca text, poate produce tonuri sau vibrații, similar cu telefonul mobil. Bănuiesc că, în cazul pagerelor care au explodat, nu bateriile acestora au explodat, ci un mic sistem exploziv inserat în pager, iar acest sistem a fost configurat să se activeze la recepționarea unui anumit ton sau vibrație. Este doar o supoziție. Este posibil ca sistemul inserat în pager să fi fost configurat să se activeze atunci când primește un anumit mesaj text”, a conchis profesorul.
Transmisie sincronizată
„Transmisie simultană: stația de bază emite un singur semnal radio care conține mesajul și mai multe coduri unice (capcode), corespunzătoare fiecărui pager destinat să primească mesajul. Apoi, există grupuri de pagere: mesajul este transmis folosind un «capcode» asociat unui grup, iar toate pagerele configurate pentru acel grup primesc simultan același semnal. A treia posibilitate este folosirea rețelelor de paging centralizate. Astfel, unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”, a subliniat profesorul.
Se presupune că explozia pagerelor din Liban a fost declanșată de un singur semnal, care a provocat detonările simultane.
De ce folosea Hezbollah pagerele?
Potrivit martorilor, pagerele au început să se supraîncălzească marți, în jurul orei 15:30, ora locală, și au explodat ulterior în buzunarele și mâinile celor care le foloseau. Acest incident a avut loc în principal într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, zone unde Hezbollah este foarte activ, dar și în Damasc, capitala Siriei, unde mai mulți membri ai Hezbollah au fost răniți. Camerele de supraveghere au surprins deflagrații în magazine, printre rafturi, la casele de marcat, dar și pe străzile aglomerate.
„Pagerele respective, aparent inofensive și considerate o tehnologie «low-tech», au fost folosite strategic de Hezbollah pentru a evita infiltrarea rețelelor lor de comunicații de către spionajul israelian. Însă tocmai această încredere în tehnologia veche a permis o infiltrare fatală. Israelul a reușit să plaseze explozive lângă bateriile din pagere, care au fost declanșate simultan printr-un semnal trimis către toate dispozitivele”, conform unor articole din presa internațională.
Pagerele implicate în atacul din Liban ar fi fost produse în Ungaria
O firmă din Ungaria a produs pagerele implicate în atacul din Liban, pe care Hezbollah îl atribuie Israelului. Atacul a dus la moartea a nouă persoane și a rănit aproximativ 3.000 de persoane, conform informațiilor furnizate de Gold Apollo, compania taiwaneză despre care se spune că ar fi licențiat producerea dispozitivelor, și raportate de The Guardian și Times of Israel.
Astfel, Hsu Ching-Kuang, fondatorul Gold Apollo, a afirmat miercuri că firma sa a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar că fabricarea efectivă a fost realizată de o altă companie din Budapesta. Pagerul AR-924 utilizat de militanți a fost produs de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei, conform Ziarul de Iași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News