Explozia de la Severodvinsk: Peste 90 de persoane au venit în contact cu 'pacienţii expuşi la radiaţii'
Peste 90 de persoane au intrat în contact cu 'pacienţii expuşi la radiaţii' care au fost spitalizaţi într-o clinică din regiunea Arhanghelsk şi mai mulţi oameni ar putea să se fi aflat în zona de risc, după explozia produsă la 8 august pe o platformă maritimă lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, în nordul Rusiei) în timpul testării unui dispozitiv destinat să propulseze o rachetă (balistică sau de croazieră), informează joi antena rusă a BBC, ai cărei reporteri au stat de vorbă cu medici de la această instituţie spitalicească.
Administraţia din Severodvinsk a comunicat despre o creştere scurtă a nivelului radiaţiilor, dar medicilor cărora le-au fost aduse în grijă persoanele rănite în explozie nu li s-a spus că acestea au fost expuse la radiaţii, potrivit postului de radio citat. Medicii care au fost de acord să facă declaraţii pentru BBC în limba rusă doar cu condiţia anonimatului au spus că le este frică pentru starea lor de sănătate.
Potrivit acestora, trei răniţi au fost trimişi la spitalul clinic regional din Arhanghelsk, alţi trei - la spitalul Semaşko tot din acest oraş, unde există echipamente pentru tratarea celor expuşi la radiaţii. Potrivit surselor BBC, primii trei răniţi au fost aduşi la spital într-o 'stare gravă stabilă', cu un elicopter al aviaţiei sanitare direct de la locul exploziei pe platforma unde a avut loc testul.
Răniţii au fost duşi la camera de urgenţă, unde au fost examinaţi şi apoi trimişi în sala de operaţie pentru a li se oferi asistenţă (sursele nu au vorbit despre natura rănilor). La aproximativ o oră după ce pacienţii au fost aduşi la spital, medicii şi-au dat seama că victimele sufereau în urma expunerii la radiaţii. După cum au declarat doi medici pentru BBC, chiar şi după ce s-a stabilit că pacienţii sunt contaminaţi radioactiv, toate cadrele medicale au continuat să le acorde asistenţa necesară. Acestea au trebuit să improvizeze rapid cum să se apere de radiaţii. În dimineaţa de 9 august, răniţii au fost duşi la Moscova, au indicat cei doi interlocutori ai BBC. Ei nu mai ştiu nimic despre starea de sănătate a acestora.
La câteva zile după aceea, serviciul de presă al Agenţiei nucleare ruse Rosatom a anunţat că răniţii se recuperează în urma accidentului din regiunea Arhanghelsk. După trimiterea lor la Moscova, secţiile unde au fost spitalizaţi aceştia au fost decontaminate de armată şi de personalul de la Rosatom, dar cadrele medicale din Arhanghelsk nu au siguranţă 100% că spitalul a fost complet decontaminat. Publicaţia Moscow Times a relatat că ofiţeri ai FSB le-au cerut medicilor care au intrat în contact direct cu victimele să semneze o declaraţie de confidenţialitate. Sursele BBC din Arhanghelsk au confirmat acest fapt.
Prin urmare, în procesul evacuării de pe platforma maritimă de testare, răniţii au intrat în contact cu zeci de persoane din cadrul diferitor servicii, despre a căror stare de sănătate nu se ştie nimic. În total, aproximativ 90 de persoane au intrat în contact cu 'răniţii radioactivi', au declarat pentru BBC cei doi angajaţi ai spitalului clinic regional din Arhanghelsk. Niciuneia dintre ele nu i s-a spus că răniţii au fost expuşi la radiaţii. Ministerul rus al Sănătăţii abia după două săptămâni de la accident a declarat că la niciun medic care a îngrijit răniţii de la Arhanghelsk nu s-a înregistrat un nivel de radiaţii peste cel normal. Agenţia de presă TASS a relatat că între 8 şi 16 august au fost examinaţi 91 de angajaţi ai spitalului regional din Arhanghelsk şi că nu a ieşit la iveală nimic ieşit din comun.
Potrivit unuia dintre interlocutorii BBC, doar 21 din cele 57 de persoane care erau de serviciu în acea zi la spital au fost duse la Moscova pentru examinare. Restul au fost examinaţi la Arhanghelsk, iar însăşi examinarea a fost 'superficială, doar pentru a calma oamenii'. Oficial, Rosatom a anunţat că cinci dintre tehnicienii săi au decedat în explozia survenită în timpul testării unei rachete cu combustibil lichid, alţi trei au fost răniţi.
În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a comunicat despre doi militari morţi în acest accident. Nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare, a anunţat la 13 august Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet).
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut miercuri, în cursul vizitei sale în Finlanda, că explozia de la începutul lunii la un sit militar din nordul ţării a avut loc în timpul testării noilor sisteme de arme pe care el le-a descris ca 'promiţătoare'. Putin a spus că Moscova nu poate dezvălui totul despre explozie din cauza naturii sale militare, opinând că schimbul de informaţii cu privire la astfel de accidente ar trebui îmbunătăţit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News