Experții europeni au găsit ABUZURI GRAVE în spitalele de psihiatrie din Bulgaria. Sunt descrise situații îngrozitoare
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Experții europeni au găsit ABUZURI GRAVE în spitalele de psihiatrie din Bulgaria. Sunt descrise situații îngrozitoare / Foto: Pixabay
Experții europeni au găsit ABUZURI GRAVE în spitalele de psihiatrie din Bulgaria. Sunt descrise situații îngrozitoare / Foto: Pixabay
Experții europeni au identificat abuzuri grave în spitalele de psihiatrie din Bulgaria.

Experţii Consiliului Europei au atras atenţia joi asupra unor abuzuri şocante împotriva pacienţilor cu afecţiuni mintale internaţi în spitalele de psihiatrie din Bulgaria şi au subliniat că este nevoie de acţiuni urgente pentru soluţionarea problemelor grave care durează de mult timp, transmite Agerpres, citând AFP şi dpa.

Acuzaţiile se referă la pedepse fizice şi condiţii sanitare nesustenabile, potrivit unui raport al Comitetului pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante (CPT) al Consiliului Europei.

Bastoanele, instrumente standard pentru angajații spitalelor de psihiatrie din Bulgaria



Astfel, în spitalele de psihiatrie din Bulgaria sunt comune practicile lovirii, pălmuirii sau lovirii cu bastoane, acestea din urmă părând să fie instrumente standard pentru angajaţi.

Pacienţii din aceste spitale trăiesc adesea în condiţii degradante, printre care băi insalubre şi miros persistent de urină.

Deşi, spre deosebire de anii trecuţi, în timpul celei mai recente vizite a experţilor CPT nu au fost găsite lanţuri metalice utilizate pentru imobilizarea pacienţilor, au existat relatări despre pacienţi legaţi de pat timp de mai multe zile şi obligaţi să-şi facă nevoile fizice în pat.

Aceeași situație de 25 de ani



CPT a efectuat 14 vizite în Bulgaria începând din anul 1995 şi a criticat în mod repetat condiţiile din spitalele de psihiatrie şi instituţii similare.

De 25 de ani, Comitetul pentru prevenirea torturii a exprimat de o manieră constantă îngrijorarea sa profundă în ceea ce priveşte problemele referitoare la tratamente, la condiţii şi la garanţiile juridice oferite pacienţilor care suferă de tulburări psihiatrice şi persoanelor internate în instituţiile de ajutor social bulgare, adaugă raportul citat.

Vizitele recente au pus în lumină incapacitatea persistentă a autorităţilor bulgare de a rezolva o serie de dificultăţi fundamentale, mai menţionează CPT în raport. 

CIA, acuzată de TORTURĂ. Mărturiile unui deținut de la Guantanamo. Ar fi fost bătut, agresat sexual şi hrănit forțat printr-o sondă anală

Un deţinut pakistanez în închisoarea militară de la Guantanamo a prezentat în detaliu torturile suferite timp de trei ani în mâinile CIA, cu prilejul procesului său în faţa unui tribunal militar care l-a condamnat vineri la 26 de ani de detenţie, relatează  Agerpres, citând AFP.

Fost mesager al Al-Qaida, Majid Khan, de 41 de ani, le-a povestit judecătorilor militari cum a fost bătut, agresat sexual şi supus la simularea înecului după ce a fost capturat în Pakistan, în 2003.

O anchetă a Senatului american privind utilizarea torturii de către CIA după atentatele de la 11 septembrie 2001 îi coroborează mărturia, dar este primul deţinut care îşi povesteşte public torturile suferite în mâinile agenţiei americane de informaţii. Vezi AICI mărturiile cutremurătoare ale deținutului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel