Data publicării:

Experții dezvăluie cele șapte comportamente ciudate sau rare ale oamenilor cu un IQ ridicat

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Numeroase studii au legat IQ-ul ridicat de mai multe obieciuri ciudate sau rare.

Unele dintre cele mai mari minți, cum ar fi Albert Einstein și Charles Darwin, au prezentat comportamente ciudate, cum ar fi singurătatea și munca la miezul nopții. 

Și, în timp ce lumea ar fi putut găsi aceste obiceiuri ciudate, numeroase studii le-au legat de IQ-ul ridicat. 

Acest lucru se datorează faptului că practicile noastre zilnice au un impact mare asupra inteligenței noastre - și pot chiar schimba modul în care gândim. 

Iar psihologii au identificat cel puțin șapte comportamente ciudate despre care cred că sunt semne ale unui geniu. 

1. Vorbești cu tine însuți

Dacă vorbești cu tine însuți, nu ești nebun. Poate fi de fapt un semn că ești mai deștept decât o persoană obișnuită.

Chiar dacă acest comportament este oarecum irațional, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că are mari beneficii cognitive - inclusiv o mai bună amintire, încredere, concentrare și multe altele.

Într-un studiu din 2012, o echipă de cercetători americani le-a arătat participanților 20 de imagini cu diferite obiecte și le-a cerut să găsească unul specifică. 

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care vorbeau singure în timp ce priveau imaginile erau capabile să identifice obiectul mai repede.

Un alt studiu, realizat în 2017 de cercetătorii britanici, a descoperit un lucru uimitor. Creierul nostru acționează la fel ca cel al maimuțelor atunci când nu mai vorbim cu noi înșine - activând zone separate ale creierului, vizuale și sonore, pentru fiecare sarcină. 

În cadrul experimentului, cercetătorii le-au cerut participanților să repete cu voce tare sunete fără sens, precum 'bla-bla-bla', în timp ce efectuau sarcini vizuale și sonore. 

'Deoarece nu putem spune două lucruri în același timp, murmurând aceste sunete, participanții au devenit incapabili să își spună ce să facă în fiecare sarcină', a scris Paloma Mari-Beffa, lector superior la Universitatea Bangor, în The Conversation.

"În aceste circumstanțe, oamenii s-au comportat la fel ca maimuțele, activând zone separate ale creierului, vizuale și sonore, pentru fiecare sarcină".

Așadar, data viitoare când sunteți surprins murmurând singur, nu fiți jenat. Acest obicei ciudat vă ajută să procesați informațiile și să rămâneți ageri. 

2. Statul treaz până târziu 

Poate că "pasărea matinală" primește "viermele", dar există dovezi care sugerează că persoanele care nu dorm noaptea au de fapt un IQ mai ridicat. 

Un studiu, publicat în ianuarie, a analizat date de la 26 000 de adulți, constatând că cei care stau treji până târziu au obținut scoruri semnificativ mai mari la testele cognitive decât cei care se trezesc devreme.

"Bufnițele de noapte" au obținut un scor cu aproximativ 13,5% mai mare decât oamenii matinali dintr-un grup și cu 7,5% mai mare decât alt grup.

Se știe că multe minți strălucite au obiceiuri nocturne, inclusiv Darwin și Marcel Proust. 

Dacă mintea ta este cea mai activă în timp ce restul lumii doarme, este posibil să ai un IQ ridicat.

3. Visat cu ochii deschiși

Visarea cu ochii deschiși este adesea percepută ca o lipsă de atenție. Dar oamenii de știință au declarat că acesta este de fapt un semn că ești inteligent și creativ.

"Persoanele cu creiere rapide pot avea o capacitate cerebrală prea mare pentru a-și opri mințile să rătăcească", a declarat Eric Schumacher, profesor asociat de psihologie la Georgia Tech, într-o declarație.

Cercetările sale au arătat că persoanele care declară că visează mai des cu ochii deschiși obțin scoruri mai mari la testele de capacitate intelectuală și creativă.

Scanările RMN au arătat, de asemenea, că aceste persoane aveau sisteme cerebrale mai eficiente. 

Aceste dovezi sugerează că visarea cu ochii deschiși este de fapt un antrenament excelent pentru creier. Așadar, dacă vă simțiți mintea rătăcind, nu este întotdeauna un semn rău.

4. Te descurci în dezordine

Unii oameni nu suportă o cameră sau un birou dezordonat. Dar cei foarte inteligenți nu par să se deranjeze - sau poate chiar preferă asta. 

O echipă de cercetători și-a propus să determine de ce se întâmplă acest lucru. Au pus participanții la studiu într-un spațiu de birou dezordonat sau ordonat și le-au cerut să găsească noi utilizări pentru mingile de ping pong.

Deși ambele grupuri au venit cu un număr similar de idei, cercetătorii au descoperit că participanții din camera dezordonată au venit cu idei mai creative și mai interesante. 

"Mediile dezordonate par să inspire eliberarea de tradiție, ceea ce poate produce perspective noi", a declarat Kathleen Vohs, cercetătorul principal din spatele experimentului, într-un comunicat de presă.

"Mediile ordonate, în schimb, încurajează convenția și joacă în siguranță." 

Deci, lăsarea spațiului dezordonat vă poate ajuta să gândiți "în afara cutiei". 

5. Pui o mulțime de întrebări

Dacă te întrebi constant cum funcționează lucrurile, de unde vin și zeci de alte întrebări care îți trec prin cap, probabil că ești foarte inteligent.

Curiozitatea este unul dintre cele mai comune semne de strălucire. Este un semn că mintea ta caută mereu să înțeleagă lumea din jurul tău.

De asemenea, înseamnă că înveți și stochezi mereu informații noi. Cu cât pui mai multe întrebări, cu atât înțelegerea ta se extinde mai mult.  

Pentru unii, poate părea enervant. Dar pentru persoanele cu un IQ ridicat, această curiozitate insațiabilă este naturală. 

După cum a spus Einstein: "Nu am niciun talent special. Sunt doar pasionat de curiozitate".

6.Ești introvertit

Se știe că multe genii se ascund pentru a lucra sau a gândi în pace și liniște.

Este logic - poate fi dificil să te concentrezi atunci când ești înconjurat de vorbăria și stimularea constantă a unui mediu social. 

În plus, studiile au arătat că introvertiții tind să se implice într-o procesare cognitivă mai profundă decât extrovertiții. Ei tind să gândească mai profund și mai critic, ceea ce poate fi asociat cu un IQ mai ridicat.

De asemenea, introvertiții tind să prefere activitățile care necesită concentrare și efort mental susținut, cum ar fi cititul și cercetarea, care pot favoriza dezvoltarea intelectuală. 

7. Citești

Cititorii avizi învață în permanență informații noi, cuvinte de vocabular, idei complexe și perspective diferite. Este ca un antrenament pentru minte.

În plus, cititul ajută la consolidarea concentrării mintale, a imaginației și a capacității noastre de a empatiza cu ceilalți. 

Persoanele care citesc mult își dezvoltă constant inteligența, ceea ce înseamnă că este mai probabil să aibă un IQ ridicat.  

Să luăm ca exemplu pe investitorul Warren Buffet. El petrece aproape opt ore pe zi citind. 

Așadar, dacă sunteți mereu cu nasul într-o carte, deveniți de fapt mai inteligent cu fiecare pagină, potrivit Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel